Ексклюзиви
пʼятниця, 26 лютого 2021 15:43

Назвали 7 причин засихання листків у кімнатних рослин

Назвали 7 причин засихання листків у кімнатних рослин
Кінці листків сохнуть через надлишок добрив або світла. Фото: botanichka.ru

Турботливий догляд не завжди гарантує здоровя кімнатним рослинам. У них все одно можуть сохнути кінці листків. Особливо під час опалювального сезону. Це небезпечно ігнорувати, бо є початковою реакцією рослини. Із прогресуванням проблеми буде посилюватися і доповнюватися іншими порушеннями росту. Якщо не вчиняти жодних дій, рослина може взагалі втратити всю зелень або загинути.

1. Найчастішою причиною, від чого сохнуть листя кімнатних рослин, - це пересихання землі в горщику. Або навпаки, перелив земляної грудки. Правда, листя у рослин по краях спочатку засихає, а потім трохи чорніє.

2. Дефект можливий при використанні води для поливу з крану. Розчинений у ній хлор може призводити до таких "опіків", що проявляється не тільки на кінчиках, але і по всій поверхні листків.

Солі, що накопичуються у грунті, порушують кислотно-лужний баланс. Створюють надлишок елементів, що призводить до порушень росту. Полив невідстояною водою викликає і появу опіків на листі, дуже схожих на звичайне засихання кінчиків.

3. У тісному горщику корінню немає куди розвиватися, тому вона дає збої врозвитку листків. Термінова пересадка зі збільшенням горщика чи розділенням, частіші підживлення, заміна верхнього шару землі — єдині варіанти порятунку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 корисних підказок у вирощуванні розсади помідорів

4. Неправильні поливи завжди видно по листках. Переливи, закисання або пересихання землі в горщиках не сумісні з бажаним режимом поливів. І завжди призводять до появи сигналів про дискомфортний режим зволоження.

5. Кімнатні рослини однаково не люблять і надлишку добрив, і їх нестачі. Якщо не притримуватися індивідуальних рекомендацій по дозуванню, складу добрив, періоду їх внесення чи забувати про підживлення взагалі, проблем не уникнути. Інколи на перекормку чи екстрену потребу в підживленні вказують на лише проблеми росту, але й висихання кінчиків.

6. Якщо на рослині оселилися попелиця, павутинні кліщі, трипси - все це позначиться на її загальному стані та зовнішньому вигляді.

Рослинку потрібно ізолювати, промити мильним розчином, обприскати біопрепаратами. Пошкоджені листки доведеться вирізати.

7. Якщо є надлишок світла, варто подбати про встановлення розсіючих екранів чи переміщення рослини.

Найчастіше сохнуть кінчики листя у видів, що воліють рости в затінку, м'якому освітленні, а натомість змушені страждати від "пересвіту". І ще одна ознака надлишку світла — втрата забарвлення.

Взимку мало кімнатних рослин, які радують око цвітінням. Якраз винятком є бегонія Елатіор. Її яскраві барви пишних суцвіть та темне блискуче листя здатні прикрасити будь-який інтер'єр. Саме цим і пояснюється висока популярність даної рослини.

Це не окрема видова рослина, а група особливих гібридів бегоній, складних за походженням великоквіткових і компактних, здатних цвісти цілий рік. Елатіори прославились массивними, яскравими суцвіттями з дуже великими квітками, що за формою чимось схожі до троянд.

Зараз ви читаєте новину «Назвали 7 причин засихання листків у кімнатних рослин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути