Столовий буряк є основним інгредієнтом українського борщу. У їжу вживають не лише коренеплоди. З молодого листя готують салати, начинку для пирогів, варять і тушкують. Буряк багатий на біологічно-активні речовини, органічні кислоти, мінеральні солі.
Столовий буряк є найбільш вимогливим до родючості ґрунтів. Як, коли й на яку глибину треба сіяти насіння, що потрібно для дружніх сходів, максимального врожаю і доброго зберігання, розповідає авторка популярного блогу про садівництво та городництво Юлія Спасібова в онлайн-серіалі "Лайфхаки з грядки", що вийшов на YouTube-сторінці благодійного фонду "МХП-Громаді".
Ведуча проєкту, яка вже понад 12 років експериментує з городиною на своїх 30 сотках землі під Києвом, записала 5 відео про вирощування редису, моркви, буряків, огірків і синьо-жовтих айстр. Ідею ініціював благодійний проєкт "Посій насіння з МХП". Це щорічна акція підтримки продовольчої безпеки в регіонах. Понад 155 тис. сімей отримають набори якісного насіння.
"Торік, у розпал посівної та весняних робіт на городах були недоступні базари, магазини, порушене постачання продуктів харчування. Особливо це стосується деокупованих територій. А в людей було бажання самостійно виростити більшу кількість власної продукції. У такий спосіб отримати можливість підготуватися вже до наступної зими", - наголосила Тетяна Волочай, директорка благодійного фонду "МХП – Громаді".
Набори з насінням роздаватимуть безплатно в 13 областях.
"Асортимент насіння столових буряків великий. Кардинал, Опольська, Бордо 327, Червона Куля, Мулатка, Єгипетська Куля, Циліндра. І, як тільки визначилися з сортами, треба зрозуміти, коли правильно висівати насіння. Адже буряки надзвичайно чутливі до заморозків. Тому я рекомендую не спішити з посівом. Інакше сходи "підуть" в гичку або закучерявляться і ніякого коренеплоду не зав'яжеться. Варто сіяти в кінці квітня і на початку травня. Треба сипати густенько. Краще потім прорвати, аніж досівати", - розповіла Юлія Спасібова.
Ширина міжрядь має бути не менше 45 см. Рядок слід робити не глибокий, приблизно 5 см.
"Більше не треба, бо буряк не проросте. Менше теж не варто, бо насіння постійно лежатиме в сухій землі. Загорнуті рядки необхідно утрамбувати. Чим більший контакт насіння з ґрунтом, тим краще проросте. Масові сходи з'являться через 1,5-2 тижні. Якщо треба, щоб буряки швидко проклюнулися, буквально за лічені дні, насіння варто загорнути в мокру натуральну тканину. Залишити в теплому місці на 10-12 годин. Насіння проросте наступного дня. І вже в такому вигляді його розкладаємо по рядку", - говорить Юлія.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для швидких сходів моркви рядки поливають окропом
Сходи буряків необхідно проріджувати не пізніше появи 5 листочків.
"Проривати треба на відстань від вказівного пальця до мізинця. Рядки раджу періодично поливати, якщо немає дощів. Столові буряки люблять вологий ґрунт. Чим більше зволожувати, тим краще будуть зберігатися до наступної весни. У буряках дуже багато фолієвої кислоти, бору і марганцю. Цей овоч має найбільший вміст заліза. Мій син каже, що через це їх включають у меню космонавтів", - каже Юлія Спасібова.
Кращими попередниками для буряків є цибуля, огірки, помідори, бобові, зернові, рання картопля. Не варто сіяти на місці, де росла капуста, гірчиця, квасоля з витим стеблом.
Столові буряки впродовж всієї вегетації потребують світла. Тому не можна їх сіяти в затінку. Інакше врожайність зменшиться щонайменше на 30%, погіршиться хімічний склад коренеплодів. Буряк дуже добре накопичує нітрати, тому треба чітко дотримуватись норм внесення добрив, особливо азотних.
Редиска добре росте в суміші дернової землі й торфу в пропорції 1:1 або компосту і торфу. Досвідчені городники радять перед посівом замочити насіння в талій воді або стимуляторах росту.
"Рядки робимо глибиною приблизно 3 сантиметри. Обов'язково поливаємо водою і розбиваємо грудочки. Редисці потрібен максимально пухкий і легкий ґрунт. Так вона скоріше зійде. Щоб не витрачати сили на проривання грядок, сійте насіння одразу на відстані 3-4 сантиметри. Тоді кожній рослині вистачатиме місця, вона формуватиме великий плід", – додає Юлія Спасібова.
Коментарі