Смородину після завершення плодоношення треба обробити від шкідників, це підвищити урожайність в наступному році.
Смородина закладає бруньки для врожаю наступного року влітку. Якщо зараз добре подбаєте про рослину, то зберете гарний врожай через рік.
Суміш для оприскування можна зробити самостійно. Для цього знадобиться господарське мило. Потрібно купувати темного кольору. Це ознака того, що воно якісне.
Натріть на тертці 50 грамів мила та розчиніть його у невеликій кількості теплої води. Перелийте суміш у відро та додайте ще 200-250 грамів попелу.
Для кращого ефекту можна додати ще одну столову ложку мідного купоросу. Все ретельно розмішайте і розчин готовий до використання.
Далі за допомогою віника обприскайте добривом смородину. Невелика кількість розчину має також попасти на ґрунт, але загалом потрібно добре обробити листя.
Таку процедуру слід робити восени після плодоносіння рослини.
Якщо помітили на листках смородини після плодоношення ознаки захворювань — обприскування проводять двічі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно обрізати малину після збирання врожаю
Величезної шкоди завдає смородині кліщ, галиці і скляниці. Ці шкідники залишаються на вашій смородині і після плодоношення. Навесні атакують кущ з новою силою. Щоб цього не сталося, застосовують препарати:
від кліща на смородині : Кліщовит (4 мл препарату на 2 л води на 1 кущ — 2 л), Фітоверм (20 мл на 1 відро води), Карбофос (і не тільки від кліщів), Неорон (15 мл на 1 відро води) та інші препарати;
від скляниці на смородині: Карбофос, Фітоверм, Лепідоцид тощо;
від галиць на смородині : Аліот, Кінмікс, Фітоверм, Лепідоцид тощо.
Якщо ваша смородина не уражена хворобами та шкідниками, достатньо однієї обробки. Якщо сліди ураження є — повторіть обробку смородини після плодоношення з невеликим інтервалом.
У серпні городники починають збирати врожай фруктів та овочів. Паралельно слід потроху готувати грунт до наступного сезону.
Садівникам 15 серпня варто зайнятись прибиранням саду. Зокрема, треба обрізати старі гілля на деревах та кущах.
Збір плодів з дерев потрібно починати своєчасно. Не доводьте фрукти до повної стиглості, щоб зберегти їх якість.
Коментарі