четвер, 23 травня 2024 02:20

Коли найкраще копати картоплю - корисні поради

Коли найкраще копати картоплю - корисні поради
Картоплю важливо викопати вчасно. Фото: zmz.co.ua

Щоб урожай картоплі добре й довго зберігався, потрібно знати, коли краще починати її викопувати.

Визначити, чи вже настав час копати картоплю можна за низкою ознак, пише Gazeta.ua.

Найкраще дивитися на бадилля: якщо воно пожовкло, поникло й підсохло - можна збирати врожай. Однак, якщо сорти з різним терміном дозрівання садити разом, одні кущі на ділянці можуть бути посохлими, а інші - ще зеленими.

Тома можна зробити тест. Для цього потрібно викопати по кілька кущів в різних ділянках городу. Якщо картопля зріла, бульби легко відпадатимуть від бадилля, а їх шкірка не лущитиметься.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позбутися ведмедки на городі: ефективні способи

Можна також звернути увагу на часовий проміжок. Досвідчені городники кажуть, що копати картоплю потрібно приблизно через 80-100 днів після посадки.

Нині замість лопат багато городників копають картоплю мотоблоками. Однак варто пам'ятати: якщо садили під лопату, збирати картоплю теж треба під лопату.

Після викопування картоплю слід просушити у дворі, перед тим як закладати на зберігання в погріб. Для цього можна виготовити спеціальні сітки, загорожі, або просто висипати врожай на покривало. При цьому варто захистити бульби від прямого сонця та дощу.

Оптимально картопля має сушитися два дні, якщо не надто спекотна погода. Якщо ж температура на дворі висока, достатньо й одного дня. Потім її можна віднести в погріб.

Потрібно стежити, щоб під час пересипання з тари в тару, картопля не билася, інакше вона швидко зіпсується. Температура зберігання в погребі має становити +2... +3℃, а вологість 85-90%.

Якщо картоплю зібрати занадто рано чи пізно, можна втратити весь урожай. Адже зарано зібрана картопля придатна для вживання тільки найближчим часом. Її шкірка тонка і схильна до пошкоджень.

Затягувати зі збиранням врожаю теж не варто. Адже тоді бадилля картоплі повністю висохне або згниє й шукати кущі доведеться інтуїтивно.

Боротися із колорадськими жуками доводиться протягом всього літа.

Для цього не обов'язково купувати дорогі хімікати. Впоратися з проблемою допоможуть дієві народні методи.

Зараз ви читаєте новину «Коли найкраще копати картоплю - корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути