Часник є незамінним інгредієнтом в нашій кухні, який додає стравам аромату і користі.
Щоб отримати максимальну якість і зберігати його протягом тривалого періоду, важливо правильно вибрати час для його збору,
Традиційно наші предки копали часник на свято Петра і Павла, яке раніше за старим календарем відзначали 12 липня. Це був знак, що часник дозрів і готовий до збору. Такий термін підходив для тих регіонів України, де кліматичні умови дозволяли часнику повністю визріти до цього часу.
Але орієнтуватись на свято не варто ні зараз, ні раніше. У цьому переконаний селекціонер Микола Завальний і розповів Gazeta.ua про головні ознаки дозрілого часнику. Адже у когось він ще зовсім молодий із насиченим зеленим листям, а у інших він вже може розпадатись у землі.
"Коли нижні листки часнику починають жовтіти та висихати, це перший сигнал, що часник дозріває. Верхня луска на цибулинах стає сухою, а стебло - в'ялим. Якщо воно зелене - часник не дозрів", - пояснює Микола Завальний.
Але варто пам'ятати про часникову гниль, яка може вражати увесь врожай цього ароматного овочу, наголосив агроном.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли і як збирати цибулю: поради городникам
"Буває жовтіє листя через пошкодження кореневої системи. Як наслідок затяжних дощів, після якийх стається відпар і з'являється часникова пліснява. І якщо майже весь часник зелений, а де-не-де - жовтий, значить його варто негайно викопати, бо він заразить і той зелений, який в процесі дозрівання. Крім того, цей заражений часник пліснявою може почати гнити", - наголосив селекціонер.
У зв'язку з глобальними кліматичними змінами, весна настає раніше, і літо стає теплішим. Це впливає на строки дозрівання багатьох сільськогосподарських культур. Часник теж входить у цю групу овочів. Тому дедалі більше городників звертають увагу на ознаки дозрівання рослин, а не на календарні дати і тим більше на свято.
Як копати та зберігати часник
Викопування. Використовуйте лопату або садовий вилок, щоб обережно викопати часник, не пошкоджуючи цибулини.
Сушіння. Просушіть часник на відкритому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні протягом 2-3 тижнів.
Зберігання. Зберігайте часник у сухому, темному місці при температурі близько 15 градусів.
Виростити гарний урожай часнику буває непросто. Іноді він не зав'язується або ж викидає стрілки, а головок може взагалі не бути.
Часник - доволі примхлива культура, доглядати за ним потрібно особливо ретельно. Кілька порад щодо того, як досягти максимального врожаю часнику зібрала Gazeta.ua.
Коментарі