середа, 10 липня 2024 06:35

Коли копати часник: селекціонер вказав на головні ознаки дозрівання

Коли копати часник: селекціонер вказав на головні ознаки дозрівання
Селекціонер пояснив, чому не треба прив'язувати час викопування часнику до свята Петра і Павла Фото: pinterest

Часник є незамінним інгредієнтом в нашій кухні, який додає стравам аромату і користі.

Щоб отримати максимальну якість і зберігати його протягом тривалого періоду, важливо правильно вибрати час для його збору,

Традиційно наші предки копали часник на свято Петра і Павла, яке раніше за старим календарем відзначали 12 липня. Це був знак, що часник дозрів і готовий до збору. Такий термін підходив для тих регіонів України, де кліматичні умови дозволяли часнику повністю визріти до цього часу.

Але орієнтуватись на свято не варто ні зараз, ні раніше. У цьому переконаний селекціонер Микола Завальний і розповів Gazeta.ua про головні ознаки дозрілого часнику. Адже у когось він ще зовсім молодий із насиченим зеленим листям, а у інших він вже може розпадатись у землі.

"Коли нижні листки часнику починають жовтіти та висихати, це перший сигнал, що часник дозріває. Верхня луска на цибулинах стає сухою, а стебло - в'ялим. Якщо воно зелене - часник не дозрів", - пояснює Микола Завальний.

Але варто пам'ятати про часникову гниль, яка може вражати увесь врожай цього ароматного овочу, наголосив агроном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли і як збирати цибулю: поради городникам

"Буває жовтіє листя через пошкодження кореневої системи. Як наслідок затяжних дощів, після якийх стається відпар і з'являється часникова пліснява. І якщо майже весь часник зелений, а де-не-де - жовтий, значить його варто негайно викопати, бо він заразить і той зелений, який в процесі дозрівання. Крім того, цей заражений часник пліснявою може почати гнити", - наголосив селекціонер.

У зв'язку з глобальними кліматичними змінами, весна настає раніше, і літо стає теплішим. Це впливає на строки дозрівання багатьох сільськогосподарських культур. Часник теж входить у цю групу овочів. Тому дедалі більше городників звертають увагу на ознаки дозрівання рослин, а не на календарні дати і тим більше на свято.

Як копати та зберігати часник

Викопування. Використовуйте лопату або садовий вилок, щоб обережно викопати часник, не пошкоджуючи цибулини.

Сушіння. Просушіть часник на відкритому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні протягом 2-3 тижнів.

Зберігання. Зберігайте часник у сухому, темному місці при температурі близько 15 градусів.

Виростити гарний урожай часнику буває непросто. Іноді він не зав'язується або ж викидає стрілки, а головок може взагалі не бути.

Часник - доволі примхлива культура, доглядати за ним потрібно особливо ретельно. Кілька порад щодо того, як досягти максимального врожаю часнику зібрала Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Коли копати часник: селекціонер вказав на головні ознаки дозрівання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути