Яким би гарним не був урожай квасолі, звести його нанівець можуть жучки. Вони полюбляють заводитись у бобових одразу ж після збирання.
Але є кілька методів зберігання, які позбавлять вас такого лиха, розповідає Gazeta.ua.
Фахівці дають п'ять перевірених порад
1. Зберігати квасолю в морозильній камері. Це найкращий метод. Заморожувати можна не лише суху, а й молоду квасолю.
2. Зберігання у скляній банці. Щоб у квасолі не завелися жучки, які можуть пошкодити весь урожай і ще й перебратися до інших продуктів, банку потрібно обов'язково щільно закрити кришкою. Можна покласти всередину головку часнику, яку потрібно розділити на окремі зубчики. Він не вплине на смак квасолі, зате чудово відлякає шкідників.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб цвіли рясно – коли та як правильно пересаджувати півонії
3. Засипати квасолю у пластикову пляшку. Але в такий спосіб можна зберігати лише ідеально висушену квасолю. На дно пляшки теж слід покласти головку часнику й один лавровий листок. Важливо, щоб квасоля не була вологою, інакше вона швидко запліснявіє.
4. На горищі або в підвалі. Якщо вибрали такий спосіб зберігання квасолі, краще залишити її на стеблах. Щоб гризуни не захотіли поласувати врожаєм, стебла квасолі потрібно перекласти висушеним кропом. Його запах відлякає будь-яких шкідників.
5. Щоб не заводилися жучки, квасолю можна прогріти в духовці. Висока температура допоможе позбутися шкідників ще на стадії личинок. Потім остудити, пересипати до банок або лотків, і поставити до холодильника або на поличку в шафі.
Городину охолоджують перед закладанням у погріб. Якщо одразу зсипати на купу, почне в'янути. Картопля не вживається з іншими культурами. Єдиний гарний сусід – буряки. Їх можна складати поверх бульби. Це зекономить місце. Вони витягнуть зайву вологу. Всі інші овочі й фрукти краще тримати від картоплі якомога далі.
В осінній період господині заготовлюють не лише консервацію на зиму, а й свіжі овочі. Наприклад, томати зберігаються протягом двох місяців, а морква може простояти й рік. Попри це, варто запам'ятати, що недостиглі або, навпаки, перезрілі овочі довго не пролежать – згниють. Слід відбирати без видимих пошкоджень. Також не менш важливі місце й умови зберігання.
Коментарі