Картопля зимує біля буряків

Автор: Катерина Романчук
 

Городину охолоджують перед закладанням у погріб

— Маю чіткий порядок складання овочів у погріб, тому вони не в'януть і не гниють, — говорить 53-річний Віктор Стеценко із села Гайок Білоцерківського району Київської області. — Основне правило — охолодити городину. Якщо одразу зсипати на купу, почне в'янути.

Викопану картоплю тримає під навісом у тіні добу. Потім перебирає — відкладає пошко­джену чи вражену хворобою. Така може заразити весь урожай. Пізня картопля краще зимує в погребі, ніж рання. Навіть у хороших умовах вона не лежить довго. Засипає картоплю в засіки. Сортову зберігає в дерев'яних ящиках. Їх оббиває лінолеумом для захисту від вологи.

— Картопля не вживається з іншими культурами. Єдиний підходящий сусід — буряки. Їх можна складати поверх бульб. Це зекономить місце. Вони витягнуть зайву вологу. Всі інші овочі та фрукти краще тримати від картоплі подалі.

— Столовий буряк може довго лежати. Гниє та в'яне у погребі, бо люди невчасно його копають. Треба з цим упоратися до кінця вересня. Все, що мав, він уже взяв із землі, — каже Максим Гончарук, 49 років, агроном з Інституту овочівництва та баштанництва.

Оптимальна температура для зберігання буряків +2°C. Що вища, то швидше плоди зів'януть і проростуть. Варто повісити в кутку погреба термометр і слідкувати за показниками.

— Не треба повністю зрізати гичку. Краще вкоротити секатором, залишивши сантиметрові пагони. Тоді буряки взимку не проростатимуть.

Моркву слід зберігати у поліетиленових мішках по 20 кг. У цих коренеплодів часто буває біла гниль. Зароджується вогнищами, і якщо пофасувати овоч меншими порціями, то можна вберегти решту врожаю. Мішок проколюють цвяхом, щоб виходив вуглекислий газ. Можна обсипати моркву розтовченою крейдою. Її потрібно 150 г на 10 кг.

— Овочам після посушливого літа бракує вологи. Тому вони у погребі продовжують в'янути. Треба розбризкувати воду по підлозі або наливати у відерця. Випаровується й зволожує повітря.

Капусту добре зберігає газета. Головки загортають і кладуть на полиці. Або розкладають поверх картоплі. Цибулю можна вкрити старим одягом.

— Люди помиляються, коли у погреби закладають побільше продукції. Ту ж капусту — на банки з консервацією. Шкідливо разом тримати коренеплоди, овочі, фрукти та консервацію. Капуста виділяє етилен, який пришвидшує в інших овочів проростання.

Зараз ви читаєте новину «Картопля зимує біля буряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути