Ексклюзиви
субота, 05 серпня 2023 14:39

Як правильно збирати та зберігати насіння петуній: корисні поради

Як правильно збирати та зберігати насіння петуній: корисні поради
Петунії ‒ одні з найпопулярніших квітів в Україні. Фото: tsn.ua

Петунії ‒ доволі популярні квіти. Багатьом вони подобаються своєю невибагливістю.

До того ж, можна не витрачати гроші на насіння петуній, адже воно досить легко збирається. Втім, потрібно знати деякі правила, пише Gazeta.ua.

Краще збирати насіння з петуній простих одноколірних сортів. Квіти збережуть колір і форму батьківських рослин. Складніше із махровою петунією. Адже гібридні сорти дуже рідко дають насіння. Навіть якщо на махровій петунії з'явився плід-коробочка, насіння може не зберегти сортових характеристик.

Зачасту квітка, вирощена із насіння гібридної петунії зберігає первинний колір і форму, але вона не буде такою пишною, як материнська рослина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зелень і овочі дозріють до заморозків, якщо посіяти на початку серпня

Насіння петунії краще збирати через три місяці після початку цвітіння, тобто наприкінці літа ‒ початку осені. Оптимальний час для збору насіння можна визначити за забарвленням коробочок. Насіння вважають дозрілим, якщо якщо коробочки мають жовте або коричневе забарвлення. Головне ‒ не пропустити цей момент, інакше всі коробочки розкриються, а насіння висиплеться.

Насіння петунії збирають в суху та ясну погоду. Щоб зберегти всі характеристики сорту, потрібно вибирати здорові та міцні рослини з добре розвиненими квітками.

Після того, як квітки петунії зів'яли, їх слід залишити на рослині. Поступово вони пересохнуть і перетворяться в насіннєві коробочки. Коли вони стануть бурими та почнуть розкриватися, їх потрібно акуратно зрізати разом з чашолистками й залишити на кілька днів на рівній сухій поверхні.

Після того, як коробочки добре просохнуть, їх слід обережно розкрити пальцями, щоб дістати насіння.

Зберігають насіння петунії в сухому та прохолодному місці. Можна тримати його в конверті, мішечку з натуральної тканини або в скляній банці.

Одним із чудових способів прикрасити дім є кімнатні рослини та квіти. Вазони не просто прикрашають, але й додають свіжості повітрю, знімають стрес та просто покращують настрій.

Що робити, якщо ви не маєте часу або не вмієте доглядати за кімнатними рослинами? Gazeta.ua підготувала ідеальну підбірку рослин, які не потребують особливого догляду.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно збирати та зберігати насіння петуній: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути