вівторок, 15 жовтня 2024 17:37

Ідеальні сусіди: як правильно поєднувати дерева та чагарники у саду

Ідеальні сусіди: як правильно поєднувати дерева та чагарники у саду
Вдале сусідство в саду: поради щодо сумісності дерев і чагарників Фото: pinterest

Коли плануєте сад, важливо враховувати сумісність дерев і чагарників. Не всі рослини можуть мирно співіснувати поруч. Вони можуть конкурувати за вологу, сонце та поживні елементи.

Вибір правильних сусідів у саду не лише збереже ваші насадження здоровими, але й допоможе створити гармонійний і квітучий простір.

Сумісність дерев і чагарників у саду

Береза. Поганий сусід для багатьох дерев, а все через потужну поверхневу кореневу систему, яка перемагає інші культури в гонці за водою і добривами. Якщо вже так склалось, що у вашому саду береза поступово витісняє інші культури, у такому разі можна просверлити буром по периферії сусідніх дерев лунки глибиною 40 см, внесіть в них додаткові добрива і поливайте - тоді дерева перестануть чахнути. До речі біля берези можна садити груші, так як їхня коренева система є стрижневою.

Ялина. Не менш шкідливою сусідкою практично для будь-якої культури є ялина. Поруч з нею добре ростуть тільки інші хвойні культури і відмінно уживаються верескові (лохина, рододендрони, жимолость та ін.). Сусідство ялини небажане для багатьох культур тим, що вона підкислює ґрунт. Ηу a її потужний pіcт завжди можна обмежити секатором.

Яблуні. Ці дерева дуже покладисті, поруч з ними добре себе почувають багато культур, що яблуням часто йде не на користь. Яблуні не проти сусідства з посадженими дубами, липою, тополею і кленом, але за умови, що вони будуть висаджені від садової культури трохи віддалено.

Волоський горіх і фундук. Ці насадження взагалі нікого не люблять, вони можуть витіснити будь-яку культуру, однак під горіхом цілком можна посадити тіньовитривалі культури, якщо під ним постійно ретельно збирати листя і виносити його за межі ділянки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три породи дерев, які не можна садити біля будинку

Жасмин садовий, бузок, троянди, калина, барбарис, кінський каштан, ялиця пригнічують яблуні та груші.

Вишні подобається рости поряд з вишнею, черешнею, виноградом і яблунею.

Слива не любить сусідство груші, натомість віддає перевагу смородині.

Деякі дерева краще не висаджувати у дворі свого будинку. Є саджанці-вампіри, які шкодять людині, витягують усю енергію або можуть виселити з обійстя.

Ялина вважається деревом-вампіром. Ялина - володар і любить свободу. Красиве дерево може стати причиною проблем у особистих стосунках. Тому часто стає причиною розладу в сім'ї. Також дерево може спричинити невдачі.

Дуб - вкрай позитивна рослина, проте небезпечна для чоловіків. Вважається, що у чоловіків можуть виникнути проблеми зі здоров'ям.

Зараз ви читаєте новину «Ідеальні сусіди: як правильно поєднувати дерева та чагарники у саду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути