пʼятниця, 30 квітня 2021 21:54

Експерт розповів, чи треба поспішати з посадкою картоплі

Експерт розповів, чи треба поспішати з посадкою картоплі
У 2021 році буде хороший врожай картоплі. Фото: news.agro-center.com.ua

Не треба поспішати з посадкою городини, поки земля не прогріється. Інакше врожай зменшується на четверть від очікуваного.

Ситуацію прояснив Андрій Кузьмич, голова Асоціації фермерів Рівненщини.

"Нема чого чекати від грунту, якщо він не прогрівся на глибину 10 сантиметрів на 10 градусів. Минулі роки аграрії поспішали закинути картоплю в город, щоб той не підсох. А цього року немає сонця, яке б його сушило. Якщо немає можливості вимірювати температуру ґрунту, визначте по температурі повітря. Коли середньодобова температура становить вісім градусів, можна починати посадку.

Квітневі приморозки та сніг не зіпсують майбутній врожай овочів. У цьому допомогла сніжна зима, яка забезпечила грунт вологою. Крім того, танення снігу та дощі підвищили рівень ґрунтових та підземних вод. Тому у людей у криницях прибуде вода, зможуть полити городину, де не вистачатиме. Минулого року це було розкішшю і рослини горіли у землі", - пояснює фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розсекретили 5 правил ідеальної розсади

2020 рік був один із найекстремальніших по погодних умовах у всіх областях України. Безсніжна тепла зима, весна без дощів викликала не дала запасів вологи в грунті. Люди мусили пересівати поля. Це стосується як фермерів з гектарами землі, так і селян з кількома сотками біля будинку. Зате весна була рання і тепла.

Цього ж року вона затрималася і це стало проблемою для людей, які виростили розсаду, орієнтуючись по торішніх термінах. Вона вже переростає, а висадити її немає куди. Щоб рослини не збуяли, треба перенести їх у веранду чи балкон. Там розсада притормозить з ростом.

Треба завчасно зайнятися плануванням нового врожаю. Готувати город та визначати кількість городини.

Зручно записувати, що де росло минулого року. Це допомагає визначитися із сівозміною. Грає роль попередник, який ріс на цьому ж місці.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чи треба поспішати з посадкою картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути