3 серпня відзначають Всесвітній День кавуна. На сьогодні існує понад 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу. В основному це країни з теплим кліматом.
Ця ягода є найвідомішим джерелом лікопіну - потужного антиоксиданту. Він відповідальний за червоний колір. Фактично, кавун - краще джерело лікопіну за помідори.
Батьківщиною кавуна є Південна Африка. У Древньому Єгипті в ХХ столітті до н. е. кавуни клали в усипальниці фараонів як джерело їжі в їхньому загробному існуванні.
Був кавун відомий і в Стародавньому Римі, де його їли свіжим або засоленим, а також варили з нього мед.
Лідер з урожаїв - Китай. Там вирощують 63 млн т, а наступне місце за Туреччиною - 3,8 млн т.
Зараз існують квадратні кавуни, у вигляді піраміди, з жовтою м'якоттю і мінікавуни діаметром 10 см. Найважчий кавун у світі виростили в Америці і він важив 122 кг. Його форма була витягнута, як у дині.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначили ягоду, яка популярніша за лохину
У кавуні багато вітаміну С та інших вітамінів і мінералів: B5, А, калій, мідь тощо. Крім того, він є відмінним джерелом амінокислоти цитрулін, яка міститься в білій м'якоті під шкіркою. Ця амінокислота перетворюється в тілі на аргінін, який допомагає знизити кров'яний тиск, розширюючи і розслабляючи кровоносні судини. Аргінін також важливий для легенів, нирок, печінки, імунної і репродуктивної системи. Також сприяє загоєнню ран.
Фруктова нарізка є доречною на будь-якому столі. Якщо банани, апельсини і ківі вже усі звикли гарно викладати, то з літніми фруктами та ягодами складніше. Це стосується й способу нарізки кавуна та динь.
Креативний підхід викличе захват і похвалу.
Коментарі