Ексклюзиви
понеділок, 06 листопада 2023 13:10

Щоб дерева взимку не хворіли ‒ як і чим обприскувати сад восени

Щоб дерева взимку не хворіли ‒ як і чим обприскувати сад восени
Щоб захистити сад від хвороб і шкідників, дерева восени обприскують. Фото: semena.in.ua

Готуючи сад до зими, дерева потрібно обприскати, щоб захистити від хвороб і шкідників.

Обробляти сад можна різними розчинами. Найпоширеніші варіанти для сумішей для захисту дерев на зиму зібрала Gazeta.ua.

Використовувати для обробітку саду можна мідний купорос. Обробляти ним дерева потрібно наприкінці листопада. Корисна така суміш для абрикосів, слив, вишень, персиків та винограду. На 10 л потрібно 100 г купоросу. На одне дерево йде майже 2 л розчину. При обприскуванні не забувайте про засоби захисту для себе ‒ марлеву пов'язку, окуляри і спецівку. Недолік цього препарату в тому, що він легко змивається дощем.

Обробляти дерева можна бордоською рідиною. Це суміш розчину вапняного молока і мідного купоросу. Щоб приготувати, потрібно в дерев'яному або емальованому посуді в невеликій кількості гарячої води розчинити 1 кг мідного купоросу. Потім його розводять в 50 л холодної води. А в іншому посуді поступово гасять 1 кг негашеного вапна. Потім доливають 50 л води і проціджують. Перед обприскуванням розчин мідного купоросу, постійно перемішуючи, вливають у вапняне молоко. Але не навпаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як взимку зберігати яблука й груші ‒ корисні поради

Якщо до цього розчину додати 100 г цукру на 100 л або стакан борошняного клейстеру на відро, він буде краще прилипати. Бордоською рідиною користуються в теплу суху погоду, але не перед дощем. Потрібно використати 10 л на плодове дерево. Застосовується такий засіб проти парші яблуні та груші, плодової гнилі тощо.

У яблуневих і грушевих садах восени часто використовують карбамід. Обробку ним добре проводити, коли опаде приблизно половина листя. На 10 л додають 700 г сечовини й обприскують дерева та ґрунт під ними. Препарат ‒ екологічно чистий і для людини нешкідливий. Але якщо обробити сад занадто рано, листя може передчасно обсипатись від опіків.

У старих садах восени використовують залізний купорос. Він добре справляються з лишайниками, мохами, цитоспорозом, чорним раком і грибковими хворобами. Залізний купорос швидко окисляється і стає практично нешкідливим для людини. На 10 л води потрібно 300–400 г купоросу. Але він малоефективний проти грибкових хвороб.

Восени також застосовують солярку. Однак обробляти нею дерева потрібно обережно, щоб не завдати їм опіків. Краще використовувати солярку, коли опаде все листя. На 10 л беруть 0,5 л солярки. Розчин ефективний проти шкідників, але не допомагає проти грибкових хвороб.

Соду кальциновану використовують для обробки аґрусу й смородини проти борошнистих рос. Дозують 20–50 г на 10 л води. Щоб рідина краще прилипала, додають 30 г мила або дві столові ложки цукру.

Якщо восени малину правильно підготувати до зими, то наступного року врожай буде гарним. Особливої уваги потребують кущі ремонтантної малини. Gazeta.ua зібрала поради ‒ як правильно її обрізати та коли краще це робити.

Обрізати дерева й формувати крону можна як навесні, так і восени, і навіть узимку. Але за умови, що температура повітря буде не нижче за +8°C. Щоб було корисно рослині, при обрізанні дерев важливо враховувати чимало чинників. Gazeta.ua зібрала деякі з них.

Зараз ви читаєте новину «Щоб дерева взимку не хворіли ‒ як і чим обприскувати сад восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути