середа, 08 лютого 2023 01:50

Як уберегти дерева й квіти від перепадів температури взимку ‒ корисні поради

Як уберегти дерева й квіти від перепадів температури взимку ‒ корисні поради
Перепади температури взимку шкідливі для саду й городу. Фото: zav-club.com

В Україні останнім часом відлига взимку буває дедалі частіше. Але потепління серед зими може завдати не меншої шкоди саду й городу, ніж сильний мороз.

Як уберегти дерева, квіти й чагарники від згубного впливу чергування морозів і відлиг, пише Gazeta.ua.

Різкі перепади температури особливо небезпечні наприкінці зими. Відлига в цей період може спровокувати початок руху соку в стовбурі й гілках плодових дерев. А через похолодання ця рідина знову замерзає. У результаті вимерзнуть плодові й ростові бруньки на дереві.

А тривала відлига в лютому може пробудити в жимолості, чорній смородині, аґрусі й деяких декоративних чагарниках набухання і розкриття бруньок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які рослини можна висівати в січні ‒ корисні поради

Окрім того, через відлигу серед зими й наступні морози на сніговій поверхні часто утворюється крижана кірка. Через це надходження повітря до рослин ускладнюється. Це може призвести до їх вимерзання.

До того ж навіть за нульової температури в ґрунті пробуджується шкідлива мікрофлора, що сприяє випріванню рослин. Особливо таких теплолюбних як троянди.

Для того, щоб захистити свій сад від перепадів температури взимку, навколо дерев потрібно назгрібати якнайбільше снігу, утоптати його і рясно поливати водою. Зверху можна засипати тирсою. Цей спосіб підходить і для ягідних чагарників. Проте термін дії такого захисту ‒ не більш як тиждень.

А квітники вкривають сумішшю піску й торфу, бо від соломи з тирсою вони можуть загнивати.

Картопля належить до тих овочів, які зберігати взимку дуже важко. Особливо в міській квартирі. У теплі картопля швидко псується, а на морозі гниє. Але є кілька порад, як зберегти картоплю в умовах квартири, коли немає прохолодного погреба, пише Gazeta.ua.

Столові буряки взимку можна зберігати як у погребі, так і в квартирі, на балконі та навіть на городі. Як підготувати коренеплоди до зберігання, щоб вони не зіпсувались взимку ‒ Gazeta.ua зібрала практичні поради.

Зараз ви читаєте новину «Як уберегти дерева й квіти від перепадів температури взимку ‒ корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути