У лютому і березні активно висаджують розсаду. Але, щоб вона була здоровою і в результаті дала гарний урожай, потрібно добре знезаразити ґрунт і насіння.
Поради щодо того, як продезінфікувати землю, збирала Gazeta.ua.
Науковці кажуть, що зараження рослин відбувається у 80% випадків через інфіковане насіння. А в 20% випадків воно залежить від наявності інфекції у ґрунті, до якого висівається розсада.
Виявляється, є три надійні способи знезараження ґрунту: проморожування, прожарювання та пропарювання.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обрізка дерев навесні ‒ важливі поради
Проморожування
Спеціалісти застерігають, що проморожування ґрунту не дає результатів у боротьбі з комахами-шкідниками чи у знищенні патогенної мікрофлори. Навіть якщо впродовж одного місяця земля буде під температурою до -20℃, можна позбутися лише великих личинок комах. А проти дрібних, типу нематодів, павутинного кліща та іншої ґрунтової мікрофлори, проморожування неефективне, адже вони не бояться морозів.
Прожарювання
Це дещо ефективніший метод дезінфекції ґрунту. Але його слід використовувати лише в крайньому разі. Оскільки прожарювання також вб'є і корисну мікрофлору й змінить структуру ґрунту та його хімічний склад. Фахівці стверджують, що прожарювання ‒ найефективніший спосіб стерилізувати землю від комах та будь-яких хвороб. Для цього ґрунт розсипають невеликим шаром на деко, щоб було 2-3 см товщини. А потім прогрівають у духовці за температури +200℃ протягом 30 хвилин. Ґрунт повинен почати підгорати. Після цього духовку потрібно вимкнути, а землю залишити всередині до повного охолодження. Далі ґрунт додатково обробляють різними препаратами з корисними грибками та бактеріологічними культурами.
Пропарювання
Найбільш м'яким методом вважають пропарювання. Але воно, все ж, залишається доволі ефективним. Таким способом можна знищити комах на будь-якій стадії їхнього розвитку та патогенну мікрофлору. Але під час пропарювання також гине велика частка корисної мікрофлори, але хімічний склад ґрунту не змінюється.
Для цього землю потрібно насипати до великої ємності, наприклад, до банки, каструлі чи рукава для запікання. Попередньо ґрунт зволожують. Потім пропарюють доти, доки по всій своїй товщі він не почне парувати. Для цього його ставлять до духовки на 20-30 хвилин. Температура має становити до 150-200℃.
Можна також пропарити ґрунт у мікрохвильовій печі. Для цього виставляється 15 хвилин, але відлік часу повинен початися з того моменту, коли земля запарує. Коли ґрунт охолоне, його потрібно обробити препаратами з корисними грибками і бактеріями.
Уже з середини зими городники вибирають, яку сіяти розсаду. А, наприклад, у південних регіонах, якщо є добре обладнана теплиця, у першій декаді лютого можна сміливо сіяти баклажани. Про те, що висівають в лютому на розсаду, дізнавалась Gazeta.ua.
Квартира не завжди може бути комфортною для вирощування розсади. Чимало залежить від розташування вікон та особливостей освітлення. Але нестача світла ‒ лише один з факторів, що заважають розвиватись рослинам. Кілька порад про те, як правильно розмістити розсаду на одному підвіконні, щоб рослини краще розвивались, зібрала Gazeta.ua.
Коментарі