Майбутній врожай персиків, абрикос і черешень в Україні під загрозою. Про це розповів Анатолій Огий, власник розплідника фруктових саджанців із села Могилів Дніпропетровської області.
"Одна ніч з температурою -3 градуси знищує весь цвіт на дереві та бруньки, які ще не розпустилися. За таких умов на персиках, абрикосах і черешні цьогоріч плодів не буде. Груші та яблуні більш захищені. У них квіткові бутони прикриті листками.
За вологої погоди набухлі бруньки винограду витримують температуру близько нуля. Як тільки буде прояснення та стане сухіше, бруньки загинуть.
На 1 градус може поліпшити ситуацію задимлення. Тільки за умови відсутності вітру. З ним ніяке задимлення не допоможе. Тепло, яке йде від вогню, швидко здувається і немає ніякого ефекту", - каже Анатолій Огий.
Радить на ділянці розкласти солому чи сіно. Зверху накрити шаром вологої трави, тирси, моху, торфу. Залишити сухе місце для підпалювання. Розмір копиці повинен бути приблизно 1×1×1 м. Задимлення проводять перед світанком протягом 2 годин, доки температура повітря не збільшиться.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квіткові водоспади заманюють відвідувачів з усього світу
Молоді та карликові дерева можна врятувати, обмотавши їх агроволокном. Щільність із позначкою 40-50 витримує температуру до -5. Утвориться ніби циліндр, який тепло від землі подаватиме до верху.
Коментарі