середа, 16 січня 2013 17:17

Мовний закон Ківалова -Колесніченка вже давно напівмертвий

Мовний закон Ківалова -Колесніченка вже давно напівмертвий
Фото: tyachiv.at.ua

Верховній Раді пропонують запровадити обов'язковий іспит з української мови для претендентів на державні посади та низку інших посад, а також для охочих отримати громадянство України. Відповідний законопроект №1233 зареєстрували опозиційні депутати Володимир Яворівський ("Батьківщина"), Марія Матіос (УДАР) і Ірина Фаріон ("Свобода") 10 січня.

Головне у цьому законопроекті - це те, що українська мова посідає абсолютно визначене чітке місце у мовному середовищі України як єдина державна, яка захищається і охороняється державою. Все згідно з 10 статтею Конституції. Більше того, ідеологія цієї статті у проекті реалізована на 99,9%.

У законопроекті написано, що українська мова є єдиною державною мовою, про обов'язковість її знання та функціювання в органах державної влади. Все чітко розписано. Над цим законопроектом працювала велика група і чинних, і колишніх народних депутатів, зокрема, й екс-міністр юстиції Сергій Головатий.

Під час написання законопроекту було вивчено більше 20 законів про мови в інших європейських країнах. З них узяли все найновіше, найпрогресивніше, найцікавіше. Тобто, він абсолютно відповідає європейським стандартам.

На відміну від закону Ківалова-Колесніченка (Про засади мовної державної політики), цей законопроект має всі шанси на широке застосування. Закон Колесніченка, який нібито функціонує, насправді давно вже напівмертвий, бо його ніхто не фінансує. Вони скинули фінансування цього закону на місцеві бюджети, де не те що на мову, а й взагалі грошей немає.

У законопроекті дуже чітко відпрацьована роль мов національних меншин. Після ухвалення закону "Про основи мовної державної політики", "регіонал" Михайло Чечетов заявив, що влада не буде "ради каких-то маленьких кучек населения вводить ихние языки". Тоді все стало на свої місця і всі зрозуміли, що "регіонали" хотіли захищати тільки російську мову, а про інші не турбувалися.

Новий "мовний" законопроект також захищає російську мову. Ми нікуди не дінемося від того, що ця мова є найбільш функціональна серед мов нацменшин. Це прописано навіть у 10 статті Конституції. Коли ухвалювався Основний закон, ми виділили російську мову як окрему серед мов нацменшин і це був компроміс. Російська теж абсолютно захищена, ніщо їй не загрожує.

Ідеться не тільки про декларації щодо розвитку української мови, а про дуже конкретні механізми. Так, згідно із законопроектом, буде введена інспекція з української мови, буде Центр української мови. Коли ми говоримо про те, що кандидати в президенти чи в народні депутати мають скласти іспит на знання української мови, то виникає питання: "А хто має цей іспит приймати?" Азаров у Януковича, чи Янукович у Азарова? Через це в законопроекті сказано про створення спеціальної інституції.

Крім того передбачено, що в кожному обласному центрі буде інспектор, представник. Виникає питання: навіщо з приводу мови вводити спеціальну інспекцію? Якщо є автоінспекція, газова інспекція, пожежна інспекція, то чому не має буде інспекції з приводу базової фундаментальної ознаки держави — її мови? Це абсолютно нормально. Вже відпрацьовано цілий механізм про те, як це буде реалізовуватися.

Є звичайно в законі і дискутивні питання. Наприклад, з приводу того, що медики мають знати державну мову. Але ж медики мають знати державну мову, у першу чергу, як громадяни України. Але якщо приїде хворий, який не знає державної мови, і хірург відмовиться йому робити операцію - це повний ідіотизм. Такого, звісно, не буде. Водночас і випустити з цього законопроекту сферу медицини — це випустити певний сегмент суспільства. Не маємо права цього робити.

Під цей законопроект потрібні кошти. Але якщо у випадку закону Ківалова-Колесніченка йшлося про 17 млрд, то зараз сума значно менша. У тому випадку говорилось, якщо на території проживає більше 10% представників нацменшини, то можна вводити регіональну мову. Після цього всі документи мали перекладатися на дві мови — якщо вони приймалися регіональною, то на українську, якщо українською, то на регіональну. Зараз цього немає.

Треба добиватися ухвалення цього законопроекту, бо він є фундаментальним та всеохоплюючим.

Володимир ЯВОРІВСЬКИЙ, народний депутат, один із авторів законопроекту №1233.

Зараз ви читаєте новину «Мовний закон Ківалова -Колесніченка вже давно напівмертвий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

160

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути