понеділок, 01 листопада 2021 20:51

"Кернес був хамовитий, трошки воровитий і демонічний. Майбутній мер має це успадкувати": як Харків обирав міського голову
11

Учора у Харкові пройшли позачергові вибори міського голови. На 31 жовтня вони були призначені Верховною Радою у березні – за понад три місяці після смерті попереднього мера Геннадія Кернеса, який переміг на виборах восени торік.

На крісло мера претендують 10 кандидатів. Широкому загалу найвідоміші двоє - чинний виконувач обов'язків міського голови Харкова Ігор Терехов і колишній представник "Партії регіонів", "Опозиційної платформи - За життя" і ексмер першої столиці Михайло Добкін.

Серед інших кандидатів - представник "Європейської солідарності" Олександр Скорик, Володимир Плетньов із "Партії Шарія", лідер харківського "Національного корпусу" Костянтин Немічев, юрист Денис Ярославський, аспірант Національної академії держуправління при президенті України Дмитро Маринін, Віктор Величков, директорка товариства "Екокар" Аліна Мустафаєва, безробітний Сергій Ряполов.

У Харкові працювало 605 виборчих дільниць. Явка становила близько 28% виборців. Усього ж у місті зареєстровано понад мільйон людей, які мають право голосувати на виборах, заявляла раніше голова міської територіальної виборчої комісії Олена Матвієнко.

Gazeta.ua підготувала репортаж із виборчих дільниць. Кореспондентка поспілкувалася із містянами та розпитала: кого бачать наступним мером і яких рішень чекають від нового очільника Харкова.

Виборчу дільницю №124 облаштували у коридорі 129-ї школи по вул. Клочківській. Об 11:00 на вулиці біля неї – порожньо. На вході жінка у захисному костюмі міряє температуру електронним термометром.

Люди заходять по одному-двоє. Неспішно прямують до кабінок. На одній з них напис: "Для тих у кого температура вища 37,2".

Автор: Світлана ЗОЗУЛЯ
  У Харкові зареєстровано понад мільйон людей, які мають право голосувати. Однак 31 жовтня на дільниці прийшли лише біля 28% виборців
У Харкові зареєстровано понад мільйон людей, які мають право голосувати. Однак 31 жовтня на дільниці прийшли лише біля 28% виборців

- Папа, дай я брошу! - кричить 4-річний Макар батькові Олександру Кальницькому, 36 років. Чоловік щойно вийшов з кабінки.

- Я голосував за майбутнє. Гарне майбутнє для свого міста. Треба, щоб усе розвивалося, – каже Олександр.

- Хай той, хто стане мером - продовжує робити те, що почали попередники, - приєднується до розмови 56-річна Валентина Кривіна. - От навіть біля цієї школи – і стадіон красивий, і двір. Чудові комунікації. А по Харкову таких об'єктів дуже багато. Це все не так давно з'явилося. Цей процес не повинен спинятися.

Вибори гарно організовані. Спокійно, тихо проходять

Кальницький ховає кулькову ручку до внутрішньої кишені сірої куртки.

- Вибори гарно організовані. Спокійно, тихо проходять. Тільки явки ніякої немає, да? - запитує. – Майбутній мер має бути авторитетним! Інакше порядку не наведе.

На цій дільниці центру вакцинації від коронавірусу не відкривали.

Автор: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Частина харківських виборців приходили на дільниці з дітьми. Віддавали їм бюлетені після голосування, аби вкинули в урни
Частина харківських виборців приходили на дільниці з дітьми. Віддавали їм бюлетені після голосування, аби вкинули в урни

- А ми хотіли вакцинуватися з чоловіком. Підемо шукати де, - посміхається блондинка в медичній масці зі стрижкою-каре Ольга Різниченко, 52 роки. – Новий мер повинен стати у місті гарним хазяйствєнніком. Відповідальною людиною. Якщо взявся за цю серйозну справу, то має розуміти міру своєї відповідальності перед містом і мешканцями.


Попри хорошу погоду – людей на дільниці не більшає. Явка виборців на позачергових виборах невисока.

Боротьба з епідемією – його головна задача

- Очікувала, що більше народу буде, – виходить на вулицю 49-річна Олена Рябчикова. – Харків – гарне місто. Люди тут мають жити добре. Мер має максимально сприяти тому, щоб у нас не стала ситуація гіршою, ніж зараз. Серед перших кроків має вирішити ситуацію з ковідом. Бо є проблема з місцями у лікарнях. Чула про це. Боротьба з епідемією – його головне завдання. Ну а далі – економічні проблеми треба вирішувати. Це природно. За 5 років буде у нас сучасне європейське місто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Черкащині на виборах сталася бійка

Пункт вакцинації від коронавірусу працює у школі №99. Там зранку відкрилася 137-ма виборча дільниця. Бажаючих щепитися – більше, ніж охочих проголосувати.

- Хоч тут нарешті зроблю укол. Бо у всіх поліклініках великі черги, – 62-річна Людмила Володимирівна тримає вату біля руки, куди щойно вкололи дозу китайського CoronaVac. – З понеділка вакцини може не бути у поліклініці. Сподіваюся, що все буде добре. Почуваюся гарно. У мене вже вся родина вакцинувалася, крім мене. І чоловік, і діти. Одна я лишалася. А сьогодні прийшла голосувати і прийняла рішення.

Автор: Світлана ЗОЗУЛЯ
  У Харкові пройшли позачергові вибори міського голови. На крісло мера претендують 10 кандидатів. Якщо ніхто не набере більше 50% голосів, то буде призначений другий тур між двома кандидатами, які отримають найбільшу підтримку
У Харкові пройшли позачергові вибори міського голови. На крісло мера претендують 10 кандидатів. Якщо ніхто не набере більше 50% голосів, то буде призначений другий тур між двома кандидатами, які отримають найбільшу підтримку

- Маловато людей, - поправляє зачіску голова виборчої дільниці №137 Марина Комова. – На минулих виборах було більше. А, може, погода ж гарна, люди приїдуть ближче до вечора з дач. Багато хто по селах роз'їхався малечу забирати перед школою. 2-го числа вже йти ж на навчання.

- А ще день автомобіліста сьогодні! То в гаражах там більше святкуючих, ніж тут голосуючих. Вже шашлики жарять, - додає вчителька Галина Кузьминець.

На дитячому майданчику неподалік дільниці - опівдні гуляють батьки із дітьми. Більшість дорослих тут уже проголосували за міського голову.

- А чому немає графи "проти всіх"? – розводить руками Світлана Павлова, 39 років. - Не знаю, за кого голосувати. Ще немає справжнього порядного кандидата, який би працював для міста, а не наживався на ньому. Але не ходити на вибори - вважаю неправильним. Боюся, мій голос хтось використає.

Неподалік з донькою гуляє Олександр Костіков, 41 рік. На дільниці він вже проголосував о десятій ранку.

- Ми з дитиною були абсолютно одні! Самі! – розводить руками Олександр. – А коли вийшли, нам на зустріч чимчикувало із п'ять пенсіонерів… Я ходжу на кожні вибори. У нас в родині це традиція і цілий ритуал. Спершу бував із батьками. Мама нещодавно померла від ковіду. Тепер я воджу доньку і по дорозі на дільницю розповідаю - що таке демократія, для чого треба голосувати й чому процес таємний.

Із усіх мерів, яких пам'ятаю - кращим за Кернеса ніхто не буде

До входу у школу на інвалідному візку під'їжджає пенсіонерка Ніна Кондрашова.

- Із усіх мерів, яких пам'ятаю - кращим за Кернеса ніхто не буде. У нього був авторитет. Умів всіх "построїти", засунути жуйку назад до рота і змусити працювати, - говорить. - Коли він десь з'являвся, то збирався цілий натовп народу. Його не випускали, поки не сфотографуються. Він усе розпитував, записував. Ми бачили, що він нас чує.

Попри велику кількість зареєстрованих виборців – на дільниці у Харкові прийшло мало людей
Фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
Виборці при голосуванні дотримувались карантинних вимог - на дільниці приходили у масках
Найбільше шансів стати очільником Харкова має нинішній виконуючий обов’язки міського голови Ігор Терехов. За нього проголосували 53,8% виборців, згідно екзит-полу Комітету виборців України
Для голосування на дільницях - харків'яни мали приходити із паспортами. Після перевірки даних - члени комісій видавали їм бюлетені
Частина харківських виборців приходили на дільниці з дітьми. Віддавали їм бюлетені після голосування, аби вкинули в урни

34-річний Олег Купріянов працює на дільниці спостерігачем. Зізнається, що подібну роботу виконує вже удруге.

- Минулого разу, коли висипали урну, то на одному бюлетені був намальований великий статевий орган. Одна жінка, член комісії, каже: "То мого Андрюхи голос!", - згадує. - Цього разу теж, думаю, будуть такі "голоси". А ще обов'язково розірвані бюлетені. Ну не можуть люди своїх емоцій стримати!

Частина містян зізнаються, що проігнорували вибори, бо не довіряють кандидатам на посаду міського голови.

- Піду краще на Зомбі-фест до парку Горького, - говорить на вулиці студент Харківського політехнічного інституту Єгор Мазуров, 21 рік. – Голосуватиме за міського голову, якщо справа дійде до другого туру.

Націоналістів у Харкові теж підтримують

Повз проходить 46-річний Олександр Стойка. Зізнається, що укинув бюлетень за Костянтина Немічева, який балотувався від "Національного корпусу".

- Хай знають, що націоналістів у Харкові теж підтримують, - посміхається. – Голосувати треба серцем. І тоді не буде соромно. Не розчаруєшся.

Позачергові вибори у Харкові відбулися, бо торік у грудні помер попередній міський голова Геннадій Кернес. Містяни у більшості згадують його позитивно.

- Чим Кернес запам'ятався? Своєю харизмою. Він був одним із нас, – стоїть у черзі за бюлетенем 36-річна Марина Дишло. Одягнута у помаранчеву куртку. Притискає до себе маленьку собаку породи йоркшир-тер'єр. – До нього був Володимир Шумілкін – інтелігентний колишній військовий. Всі його любили, але забули через три дні, як пішов. Кернеса й після смерті не забули. Лише згадайте його ролик зі словами: "У тебя скучное лицо – тебе денег никто не даст!". Він, як і ми, типовий харків'янин. Трошки хамовитий, трошки воровитий. Трохи демонічний і такий, що любить пускати пил в очі. Тому його любили і приймали. Попри те, що знали і багато неприємних речей про нього. Майбутній мер має успадкувати це все. Не розплескати. Головне, аби розвивав місто, рухав уперед. Парки, фонтани, ліхтарики. Все має виблискувати. Тоді люди закриють очі і на те, скільки вкрав. Бо ж "інші цього не робили". А якщо нас розчарує….Харків'яни скинуть і забудуть.

Парки, фонтани, ліхтарики. Все має виблискувати

Через невисоку явку – члени харківських дільниць не чекали вечора, аби особисто проголосувати. Робили це протягом дня.

- Спокійний день. О 20:00 зачинимо дільницю, швиденько порахуємо й до другої години ночі вже підемо спати, – каже член комісії на дільниці №137 Олена Костіна, 47 років. – У нас мають голосувати максимум дві тисячі людей. Що його там рахувати. Це не минулі парламентські вибори, коли не могли три доби порахувати. А потім спали на тих мішках у тервиборчкомі.

Автор: Світлана ЗОЗУЛЯ
  У день виборів у Харкові працювало 605 виборчих дільниць. На 41 із них були відкриті центри вакцинації проти коронавірусу
У день виборів у Харкові працювало 605 виборчих дільниць. На 41 із них були відкриті центри вакцинації проти коронавірусу

Усім, хто сходив на вибори й зробив селфі біля виборчої дільниці - роздавали подарунки. У спеціальних точках за це видавали квитки на футбол, флаєр на чашку кави в кіоску "Кулінічі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори мера Харкова "переплюнули" президентські за рекламою - 5773 грн за секунду на "1+1"

Наприкінці дня харків'янам почали дзвонити на мобільні телефони: "Прийдіть на дільницю, проголосуйте… Треба, треба проголосувати" - просила жіночка спокійним голосом.

РЕЗУЛЬТАТИ ЕКЗИТПОЛІВ СВІДЧАТЬ ПРО ПЕРЕМОГУ ІГОРЯ ТЕРЕХОВА

За даними екзитполів, перемогу на позачергових виборах очільника Харкова – отримав нинішній виконуючий обов'язки міського голови Ігор Терехов.

Він переміг у першому турі набравши 51,9% голосів виборців, згідно екзит-полу оприлюдненого центром "Соціальний моніторинг". Друге місце посів Михайло Добкін, який узяв 27,6% голосів.

Про перемогу Терехова свідчать і результати екзитполу Комітету виборців України. Згідно нього, нинішній виконуючий обов'язки міського голови – набрав 53,8% голосів виборців. Михайло Добкін має 24,5%.

Зараз ви читаєте новину «"Кернес був хамовитий, трошки воровитий і демонічний. Майбутній мер має це успадкувати": як Харків обирав міського голову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути