понеділок, 26 липня 2021 14:28

"Це у вас море, а у нас - каналізація" - чому одесити їдуть відпочивати у село на Вінниччині
10

- До Степашок і до Ладижина відстань однакова, але ціна різна. На пляж у Ладижин довезу за 300 гривень, а в Степашки – за 500. Різниця в якості дороги. Сюди веде сама брущатка, страшенно вбиває машину. Через це і вартість проїзду така, - каже таксист Юрій з Гайсина на Вінниччині.

Автор: Ірина Мамрига
  Село Степашки знаходиться на березі Південного Бугу. Тут діє понад 20 баз відпочинку
Село Степашки знаходиться на березі Південного Бугу. Тут діє понад 20 баз відпочинку

Село Степашки знаходиться на березі Південного Бугу, всюди мішаний і сосновий ліс. Від Гайсина - 26 кілометрів. Рейсовий автобус курсує тричі на день, вартість квитка – 50 грн. У селі розташований дитячий табір "Ювілейний", але через карантин уже друге літо не працює. Також тут діє понад 20 баз відпочинку.

- Нові бази з'являються як гриби після дощу, - каже гайсинчанка Тамара Василівна. – Але ми вже чотири роки відпочиваємо у "Вікторії". Цього разу вибрались з дітьми й онуками. Обираємо будні дні. На вихідні приїжджають деякі напитися й повеселитися, то сну тоді немає нікому. Ціна будиночка - 700 гривень за добу. Є всі зручності, посуд, мангал, альтанки. А головне - повітря: дихай і хочеться. Навколо ж сосновий ліс. Але берег тут крутий. У воду доводиться спускатися східцями або пірнати.

Автор: Ірина Мамрига
  Ціна будиночка на базі відпочинку "Вікторія" - 700 гривень за добу. Є всі зручності, посуд, мангал, альтанки.
Ціна будиночка на базі відпочинку "Вікторія" - 700 гривень за добу. Є всі зручності, посуд, мангал, альтанки.

О восьмий ранку до свого будиночка повертається гайсинчанин Ігор Поляруш з онуком. Обоє тримають вудки. Чоловік несе пластикове відро в якому плаває риба.

- Клює шалено, - хвалиться. – Вчора спіймав дев'ять величеньких лящів. Сьогодні з онуком - декілька карасів. Спочатку думав, що не пощастить, тому вдома на базарі купив товстолоба на юшку. А тепер буде і юшка, і на грилі рибу посмажимо. А мальків стільки, що страшне. Плавають цілими зграями. Коли купаєшся, то вони аж лоскочуть за ноги.

Автор: Ірина Мамрига
  Гайсинчанин Ігор Поляруш з онуком Богданом за годину риболовлі спіймали декілька карасів і лящів
Гайсинчанин Ігор Поляруш з онуком Богданом за годину риболовлі спіймали декілька карасів і лящів

З лівого боку Степашок берег пологий. Одна з перших баз відпочинку – "Шанс".

Автор: Ірина Мамрига
  Берег на базі відпочинку "Шанс" пологий, підходить для відпочинку з дітьми
Берег на базі відпочинку "Шанс" пологий, підходить для відпочинку з дітьми

- Коли телефонують і цікавляться умовами проживання, одразу кажу, що це хороша база "совдепівського" типу без розкоші, - розповідає адміністратор "Шансу" В'ячеслав Терентійович. – Будиночки дерев'яні на п'ять місць. Ліжка металеві з сіткою ще тих часів. Але в будиночку є холодильник, балонний газ і плитка, поряд столик з лавками, мангал. На території один душ, вбиральня, контейнери для сміття, є альтанки й футбольне поле. Вартість будиночка 500 гривень на добу. Мені вже 75 років, тому до пуття доглядати за територією не встигаю. Місцеві хлопчаки прибігають грати в футбол, то я їм пропонував три тисячі, щоб позгрібали листя. Вони відмовились.

Автор: Ірина Мамрига
  На базі відпочинку "Шанс" розміщені дерев’яні будиночки на п’ять місць. Вартість такого 500 гривень на добу.
На базі відпочинку "Шанс" розміщені дерев’яні будиночки на п’ять місць. Вартість такого 500 гривень на добу.

Біля одного з будиночків розкладений намет. За розташування його на території бази потрібно заплатити 200 гривень на добу.

- Відпочиваємо тут вже п'ятий рік, - каже Світлана Редчук. - Їдемо з дітьми і друзями. Нічого кращого не потрібно. Минулого року захотілось спробувати якусь крутішу базу. Обрали "Черепаху". Будиночки там кращі, але кухня спільна на території і альтанок не так багато. Та й до води треба спуститись понад 70 сходинок берегом. А тут і дешевше, і зручніше.

- І за парковку не треба платити,- додає Світланин чоловік.

З синього "Ланоса" розпаковує речі компанія з Вінниці. В Степашки приїхали вдруге.

- Щоліта відпочивали на морі – їздили в Коблеве, - ділиться Галина. – А минулого року побоялись через коронавірус. Приїхали сюди, а людей повно. Тут і одесити, і кияни. Познайомились з подружжям з Одеси. Запитуємо, чому сюди приїхали, у вас же море. А вони кажуть: "Це у вас море, а у нас каналізація".

Автор: Ірина Мамрига
  В Степашки їздять відпочивати із сусідніх областей
В Степашки їздять відпочивати із сусідніх областей
Автор: Ірина Мамрига
  Дитячий майданчик  на базі «Шанс»
Дитячий майданчик на базі «Шанс»

Через паркан від "Шанса" знаходиться інша база без назви. На території металеві вагончики, за добу оренда такого коштує 400 грн. Територія недоглянута.

- Цю базу називають гадючником, сюди приїздять чисто "побухати", - каже місцевий Михайло. - Хоча територія велика і місце класне. До хазяйки не раз приїжджали на крутих тачках, хотіли викупити базу, але вона ніяк не погоджується. А як трохи далі пройти, то побачите нову, дуже класну базу "Gol and Wood", або як ми кажемо "Голівуд". Там одесити заправляють. Кажуть в її будівництво вже вклали 20 мільйонів, але це ще не кінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До $5 тис. - нардепи розповіли, скільки викладуть на відпустки

Праворуч від входу на територію бази "Gol and Wood" розташовані контейнери для роздільного збору сміття, припарковані автомобілі з одеськими номерами, під накриттям стоять квадроцикли. На будинку охорони прикріплений план території. Поряд їдальня. Комплексне харчування на одну людину обійдеться в 450 грн на добу.

Автор: Ірина Мамрига
  На території бази «Gol and Wood» знаходиться вісім дерев’яних котеджів. Тут можна замовити водні розваги
На території бази «Gol and Wood» знаходиться вісім дерев’яних котеджів. Тут можна замовити водні розваги

На території знаходиться вісім дерев'яних котеджів з усіма зручностями. В кожному по два номера на чотири людини. Один обійдеться в 2200 гривень на добу. Повністю котедж коштує вдвічі дорожче.

Автор: Ірина Мамрига
  4400 гривень на добу обійдеться  котедж на базі «Gol and Wood»
4400 гривень на добу обійдеться котедж на базі «Gol and Wood»

- А можна у вас на пляжі покупатись?,- просять в охоронця дві дівчини 17 років і хлопець такого ж віку.

- У нас не пологий берег, а пірс. Пройдіть далі та й купайтесь.

- А ми хочемо саме попірнати,- не вгаває дівчина. - На пів годинки зайдемо і все.

Охоронець погоджується.

Коли підлітки трохи відійшли, хлопець звертається до своєї подруги.

- І нащо тобі той пірс? Ти ж не вмієш пірнати, могли б нормально покупатись на нашій базі.

- Нічо ти не понімаєш. Я що маю для Інстаграмчику біля наших убогих доміків фоткатись? Мене ж засміють. А я хочу пофлексити.

Автор: Ірина Мамрига
  Дитячий майданчик  на базі «Gol and Wood»
Дитячий майданчик на базі «Gol and Wood»

На базі "Gol and Wood" можна замовити водні розваги.

- Для наших відпочивальників даємо в оренду сапборт – 200 гривень за годину, - каже охоронець Сергій. – Для чужих можемо запропонувати ті речі, які буксирує катер. Наприклад, водні лижі або "плюшки". І те, й інше – 200 гривень за 5 хвилин.

- Вперше побував в "Голівуді" цієї зими,- хвалиться Олександр Іванович з Вінниці. – Всюди сніг, мороз, а ми паримось в чані. Кайф! Для себе зробив висновок – краще два дні відпочити у VIP-умовах, ніж тиждень – в "здравствуй, совок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неподобство в Коблеві - блогер оцінив відпочинок на чорноморському курорті

Тревел-блогер Євген Панюта взявся тестувати відпочинок на морських курортах України. Зокрема, під приціл потрапили Генічеськ, Джарилгач, Скадовськ, Лазурне, Залізний Порт, Коблеве та інші курортні місця.

Зараз ви читаєте новину «"Це у вас море, а у нас - каналізація" - чому одесити їдуть відпочивати у село на Вінниччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути