субота, 13 жовтня 2018 07:17

Збудували ліфт, на якому їздили керівники УНР

105 років тому, в 1913 році в Вінниці збудували перший електричний ліфт на території Вінниці. Він з*явився у будівлі готелю "Савой" - на той час найвищого приміщення у місті.

Будівництво готелю розпочали у 1912 році коштом вінницького купця, почесного громадянина Вінниці Беріша Лехтмана. Архітектор - Григорій Артинов.

Готель відкрив свої двері орієнтовно восени 1913 року.

  Вид з готелю “Савой” на місто. 1920-ті роки. Фото: вінницькі архіви
Вид з готелю “Савой” на місто. 1920-ті роки. Фото: вінницькі архіви

"Савой" – модерн з елементами необароко. Крім ресторану на другому поверсі, у готелі була перукарня, кондитерська, квіткова та крамниці. На шостому мансардному поверсі існував зимовий сад.

"Готель вразив мене! Такого не можна було знайти навіть у Києві. Чудова нова будова, ліфт, прекрасні просторі кімнати з ваннами й стильним умеблюванням, чудова тренована прислуга і прекрасний ресторан. Коли вийшов на балкон, який є на п'ятому поверсі, просто не міг очей одірвати від картини, яка постала перед мною. Все місто наче на долоні, а кругом нього – ясний, світлий Буг в зелених берегах", - казав про готель "Савой" генерал Олексій Бурсілов. Російський військовий рік проживав у Вінниці.

2 лютого 1919 року внаслідок подій 2-ої українсько-більшовицької війни Директорія УНР на чолі з Володимиром Винниченком переїхала до Вінниці. Місто на місяць стає тимчасовою столицею УНР, а готель "Савой" стає будівлею "Кабінету Міністрів".

В лютому, відбуваються засідання міністрів, приймаються міждержавні делегації, а 13 лютого 1919 в стінах готелю зрікається своєї політичної кар'єри Винниченко. Тоді Головний отаман військ УНР Симон Петлюра стає фактично одноосібним керівником.

  “Савой” в 2009 році. Фото: вінницькі архіви
“Савой” в 2009 році. Фото: вінницькі архіви

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали панський маєток перед розграбуванням більшовиками

Опублікували добірку архівних фото з Поділля часів німецької окупації. Світлини зробив німецький кореспондент Вальтер Холангел 1943-го.

Зараз ви читаєте новину «Збудували ліфт, на якому їздили керівники УНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути