Ексклюзиви
вівторок, 13 квітня 2021 18:27

Завідувачка господарством заразила коронавірусом половину будинку для пристарілих

Завідувачка господарством заразила коронавірусом половину будинку для пристарілих
У будинку пристарілих виявили 8 хворих. Фото ілюстративне. автор: "Про все"

Спалах коронавірусу стався в будинку для пристарілих закритого типу, що в селі Лукашівці Монастирищенської громади Черкаської області. У понеділок, 12 квітня, одна людина померла З 24 пацієнтів станом на 9 квітня щонайменше 8 мали підтверджений діагноз. Колишня керівниця територіального центру стверджує, що люди заразилися після візиту районного начальства. Воно хотіло влаштувати ревізію продуктів.

"Все почалося з того, що після виборів громади голова Олександр Тищенко заявив мені, що має іншу кандидатуру на посаду керівника терцентру, – каже колишня директорка територіального центру соціального обслуговування Монастирищенської міської ради Ірина Мариніна. – Попри контракт, який я уклала з колишньою районною радою і який діяв до 4 квітня 2022 року, я зрозуміла, що працювати мені не дадуть. Спільно із Тищенком ми погодилися, що я допрацюю контракт до 9 квітня цього. Однак владі цього було мало. Вони хотіли наостанок влаштувати мені скандал. У середу, 31 березня, двоє заступників голови міської ради Зоряна Заворотна і Олег Недогода без попередження поїхали в Лукашівку до закритого територіального центру. Хотіли влаштувати там ревізію продуктів і знайти сліди крадіжок. Того дня вони викликали на роботу завгоспа Наталію Нестерук. Жінка була вдома, бо хворіла з усіма ознаками коронавірусу – мала температуру, нежить. Про що відразу повідомила. Однак на начальство це враження не справило. Вони сприйняли це як спробу симуляції й бажання уникнути ревізії. Стали наполягати на негайному виході завідувачки господарством на роботу. Наталії Володимирівні нічого не залишалося, як підкоритися вимозі. Хворою, вона увесь день провела на роботі: бігала в комору, ходила на кухню. Наступного дня, 1 квітня, здала ПЛР-тест, який виявився позитивним".

За кілька днів у будинку пристарілих стався справжній спалах інфекції.

"5 квітня відчула себе зле керівник будинку пристарілих Наталія Гурман, – розповідає Мариніна. – Згодом захворів її чоловік. І найгірше, що почали хворіти пацієнти – 6 квітня вже було п'ятеро хворих, а 9 квітня – 10 осіб із 24 пацієнтів. Це все літні люди, яким за 80 років. Я сильно переживаю за їхнє здоров'я. Річ у тім, що досі за моїм наказом будинок пристарілих для запобігання проникненню інфекції обмежив усі контакти із зовнішнім світом. Було заборонено відвідування родичами, усі працівники, хто мав навіть натяк на хворобу, залишалися вдома. Як наслідок понад рік з часу оголошення карантину в Україні ми не мали жодного випадку захворювання. І ось така прикра ситуація!"

Заступниця міського голови Зоряна Заворотна розповідає історію конфлікту.

"Ми отримали сигнал, що продукти з будинку пристарілих розкрадаються ще й у великих об'ємах. Оскільки інтернат фінансує Монастирищенська міська рада, ми не мали права не відреагувати. У вівторок працівниця отримала продукти, а вже в середу зранку ми були в Лукашівці. Вжили всіх заходів безпеки: маски, костюми, бахіли, шапочки. Виявили велику недостачу й розкрадання. Майже половину продуктів уже не було. Вважаю обкрадання таких людей верхом цинізму. Працівників на робоче місце викликала завідувачка закладу Наталія Гурман. Завгосп Наталія Нестерук говорила, що має ознаки ГРВІ, але має їх уже кілька днів. Саме за нашим наполяганням жінку відправили здавати ПЛР-тест, який підтвердив хворобу. Ніяких заходів протидії хворобі в установі розроблено не було. Ні костюмів, ні бахіл тут не бачили. Зараз усі хворі перебувають під наглядом. Вони ізольовані від решти. Щодня їм проводиться сатурація – перевіряється рівень кисню.

Завгосп Наталія Нестерук спілкуватися відмовляється.

"Якщо начальство хоче зробити мене винною, то нехай робить. Якщо кажуть, що я була хворою раніше, то це неправда. Всі бачили, в якому стані отримувала продукти у вівторок. І зовсім інший стан був у середу".

У понеділок один із хворих підопічних будинку пристарілих помер.

"Ця людина давно хворіла, – каже Зоряна Заворотна. – Була лежачою після інсульту ще до того, як заразилася коронавірусом. Ми нічого не приховуємо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усе тіло в гематомах: у соціальному центрі знайшли труп 1-місячної дівчинки

Станом на ранок вівторка всього хворих у будинку пристарілих – 8 осіб. Із них двох ушпиталили до Монастирищенської лікарні. Шестеро лікуються в інтернаті. Їхній стан стабільний. Ліками і засобами захисту заклад забезпечений. За останню добу в Україні виявили 11 тисяч 680 хворих на коронавірус.

Зараз ви читаєте новину «Завідувачка господарством заразила коронавірусом половину будинку для пристарілих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути