середа, 17 лютого 2021 14:33

Запрошують на "Попелюшку" та віолончельний ювілейний концерт Сергія Прокоф'єва

Запрошують на "Попелюшку" та віолончельний ювілейний концерт Сергія Прокоф'єва
У Львівській філармонії зіграють "Попелюшку" та концерт для віолончелю Сергія Прокоф'єва. Фото: Львівська національна філармонія

17 лютого о 19:00 у Львівській національній філармонії оркестр INSO-Lviv презентуватиме особливу програму з творами Сергія Прокоф'єва: Сюїта №1 з балету "Попелюшка" та віолончельна Симфонія-концерт.

Захід відбудеться з нагоди 130-ліття від дня народження композитора.

За диригентським пультом - український диригент, якого добре знає львівська публіка, Володимир Сіренко. Соліст вечора – один із найяскравіших молодих виконавців, віолончеліст Олексій Шадрін.

Музика до вистави "Попелюшка" має дивовижну силу. Твір яскравий, іскристий і неймовірно чарівний, такий, яким і має бути справжня добра казка, де справедливість обов'язково переможе, а добро буде винагороджено. Сергій Прокоф'єв написав балет в період з 1940-го по 1944 рік. Прем'єра відбулася в листопаді 1945 року у Великому театрі, де в той час танцювала знаменита Галина Уланова. На основі музики до балету композитор створив сюїти для симфонічного оркестру.

"Симфонія-концерт для віолончелі з оркестром" – останній твір Прокоф'єва, створений за безпосередньої участі Мстислава Ростроповича. Уперше цей твір було виконано 1952 року. За диригентським пультом вперше і в останнє у своєму житті стояв Святослав Ріхтер. Цей твір Прокоф'єва став новаторським, він зламав існуючі канони віолончельного мистецтва, додав віолончелі неперевершеної "концертної" сили і музичного проповідника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський пообіцяв реконструкцію Одеської філармонії

Симфонію-концерт в її остаточному вигляді чекав посмертний успіх. Довго Ростропович залишався її єдиним виконавцем. Твір у 3 частинах - Andante, Allegro quisto, Andante con moto - є вершиною віолончельного виконавства, що стало невід'ємною частиною репертуару солістів у всьому світі.

Детальна інформація про подію та квитки за посиланням.

Сергій Прокоф'єв народився на Донеччині, у селі Сонцівка, де прожив 13 років до свого від'їзду на навчання в Петербург. Для Прокоф'єва властива чуттєва експресія в музичній мові. Він завжди несподіваний і завжди потрапляє точно в ціль. У своїх щоденниках композитор згадував: "У мене є властивість характеру ставитися до життя легко, воно мене ніколи не зачіпає глибоко, а ковзає злегка на поверхні". Так і його музика, створена в період тоталітарного режиму, є свіжим ковтком повітря та свободи свідомості.

Академічний симфонічний оркестр ІNSO-Lviv - International Symphony Orchestra - Львівської національної філармонії заснований 1998 року.

Зараз ви читаєте новину «Запрошують на "Попелюшку" та віолончельний ювілейний концерт Сергія Прокоф'єва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути