Ексклюзиви
середа, 16 грудня 2020 10:50

За президента Зеленського в Черкаській області не зареєстрували жодної української церкви

За президента Зеленського в Черкаській області не зареєстрували жодної української церкви
Церкву в Прохорівці описав Микола Гоголь. Фото mandry ck. ua

11 громад Православної церкви України не можуть офіційно зареєструватися в Черкаській обласній державній адміністрації. Чиновники вигадують різноманітні причини, щоби залишити ці храми в підпорядкуванні церкви Московського патріархату. Про це розповів керуючий справами Черкаської єпархії ПЦУ Сергій Зайко.

"Ми вже розповідали про ситуацію з храмом села Бужанки Лисянського району, де тривають безкінечні суди з єдиною метою – затягти час і не реєструвати громаду, – каже пан Сергій. – Окрім Бужанки маємо саботаж Черкаської ОДА в селах Зорівка Золотоніського району, Скибині та Охматові Жашківського району, Прохорівці Канівського району, трьох селах Маньківського району – Малій Маньківці, Тимошівці й Харківці, трьох селах Монастирищенського району – Халаїдовому, Терлиці й Тарнаві, а також церкві села Тернівки Смілянського району. Замість того, щоби у відповідності до статті 8 Закону "Про свободу совісті та релігійні організації", в якому чітко написано, що громада має право на вільну зміну підлеглості шляхом внесення змін до Статуту, Черкаська обласна державна адміністрація придумує свої причини, які не мають нічого спільного із законом. Зокрема вони з якогось дива посилаються на статут церкви Московського патріархату, в якому записано, що перехід громади може здійснюватися лише за рішенням митрополита УПЦ МП. Раніше це був Софроній, який уже відійшов у вічність, тепер – Феодосій. Зрозуміло, що ніякого дозволу на перехід із їхньої церкви московський митрополит не дасть. Та й чому ми маємо питати його, якщо є чітко написані норми закону? Там указано, що якщо дві третини громади вирішили зареєструвати нову, то влада має це оформити по закону".

Храм будували меценати, які не хочуть нічого спільного мати з російською церквою і "русским миром"

Сергій Зайко каже, що Черкаська ОДА не обмежується лише вимогою надати дозвіл від УПЦ МП.

"Ще вони хочуть, щоби лист підписав попередній настоятель. У Зорівці це неможливо зробити, бо попередній священик Московського патріархату покинув громаду й виїхав у невідомому напряму. Хіба ми будемо подавати на нього в розшук? Тоді чиновники Черкаської ОДА придумали нову відмовку. Мовляв, розгляньте варіант про спільне користування храмом із громадою УПЦ Московського патріархату. Але ж дозвольте. Храм будували меценати, які не хочуть нічого спільного мати з російською церквою і "русским миром".

Керуючий справами пов'язує саботаж, який чинить Черкаська облдерждадміністрація, з тиском колишнього заступника офісу президента пана Трофімова.
– Трофімова зараз звільнено, але він залишився радником Зеленського. Тут був явний конфлікт інтересів. Трофімов прислужував – тримав митру над митрополитом Онуфрієм – главою Московського патріархату. Очевидно, саме з його подачі чинився саботаж.

Православна церква України залишає за собою право звернутися до судів.

– Ми написали листа й сподіваємося на зустріч із головою Черкаської ОДА паном Сергієм Сергійчуком. В іншому випадку позиватимемося до суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Черкас вибачився перед Зеленським

Однією з церков, яка прагне перейти до ПЦУ, є церква в селі Прохорівка Канівського району. Свого часу цей храм описав Микола Гоголь у своєму творі "Вій".

Зараз ви читаєте новину «За президента Зеленського в Черкаській області не зареєстрували жодної української церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути