вівторок, 23 червня 2020 18:47

Висока температура дала поштовх бродінню водоростей у лиманах
4

Яскраво-рожевого забарвлення набули днями Тузлівські лимани в Татарбунарському районі Одеської області. Через підвищення температури води розпочалося бродіння водоростей.

Такий процес є природним, а в результаті за декілька років утвориться цілюща грязь, розповів у Facebook завідувач науково-дослідного відділу Національного природного парку "Тузлівські лімани" доктор екологічних наук Іван Русєв.

Через бродіння водоростей води Тузлівських лиманів стали рожевими
Фото: facebook.com/rusevivan
Води тузлівських лиманів змінюють колір в залежності від температури. освітлення та напрямку вітру
Через бродіння водоростей води Тузлівських лиманів стали рожевими
Через бродіння водоростей води Тузлівських лиманів стали рожевими

За словами еколога, в НПП "Тузлівські лимани" утворюються сульфидно-мулові, мулові донні відкладення. Які, по суті, є грязями - високомінеральними неорганічними сполуками різного іонного складу з переважанням сульфіду заліза. Солі заліза і надають колір. Згодом, коли температура зменшиться, грязі стануть сірими.

"Зараз при такій температурі літа йде активне бродіння водоростей та іншої органіки в різних частинах акваторій нашого парку. Причому фарби такого явища кожен день можуть змінювати свої відтінки в залежності від температури і сонячної освітленості, від напрямку вітру", - повідомив учений.

Автор: facebook.com/rusevivan
  Води тузлівських лиманів змінюють колір в залежності від температури. освітлення та напрямку вітру
Води тузлівських лиманів змінюють колір в залежності від температури. освітлення та напрямку вітру

І зазначив, що Тузлівські лимани володіють величезними запасами унікальних, потенційно важливих для медицини лікувальних грязей. Такі використовують в СПА-процедурах, а висока концентрація мінералів, таких як магній і калій, забезпечує їх унікальну ефективність для усунення проблем шкіри, м'язів, суглобів і системи циркуляції крові.

"Матеріалом для утворення грязей лікувальних служать мінерали, органічні речовини (залишки рослинних і тваринних організмів), колоїдні частинки органічного та неорганічного складу, вода. Формування грязей відбувається під впливом мікроорганізмів, число яких лише в 1 г сухої лікувальної грязі може сягати понад 1 млрд", - написав Русєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Азовському морі відпочивальників атакує новий вид медуз

В результаті біохімічних процесів, що протікають з участю цих мікроорганізмів, грязі лікувальні збагачуються так званими біогенними компонентами (сполуки вуглецю, азоту, сірки, заліза та ін.), багато з яких (наприклад, сірководень) виявляють високу терапевтичну активність.

Для формування справжньої лікувальної грязі буде потрібно кілька років. Багато що залежить від температури води та обводнення лиманів. У цей період, коли почалася справжня спека і йде інтенсивне випаровування, на тлі повної відсутності припливу з малих річок і водообміну лиманів з Чорним морем, цінна вода для підтримки біорізноманіття, а також формування грязей, стрімко випаровується.

Масову загибель креветок і риби фіксують поблизу Одеси в Хаджибейському лимані. Води лиману змінили колір та стали яскраво-зеленими, рівень кисню у воді критично знизився.

Проблеми з водою в лиманах помітили також і в Миколаївській області. На березі Бузького лиману в районі Малої Коренихи міста Миколаїв інспектори місцевого рибоохоронного патруля помітили, що вода набула нетипового насичено-зеленого кольору, а на поверхні з'явилися плями та біла плівка.

Зараз ви читаєте новину «Висока температура дала поштовх бродінню водоростей у лиманах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути