пʼятниця, 24 квітня 2015 12:23

Вінницький педуніверситет залишиться без ректора
4

Фото: Анна Бова

У Вінницькому державному педагогічному університеті сьогодні проходив другий тур виборів ректора. Для перемоги одному із кандидатів потрібно було набрати 50%+1 голос. Натомість Юрій Легун набрав 41,8% (256 голосів), а Олександр Криворучко – 42,8% (262 голоси). Решта – 55 виборців не підтримали жодного кандидата.

"Коли стало відомо, що будемо проводити вибори ректора, то більшість сприйняли цю новину неохоче, бо це важко. Але зараз бачимо, що це не так страшно і дійсно потрібно. Зрозуміли, що подальше життя університету залежить від кожного з нас", - поділився під час голосування голова організаційного комітету Юрій Зінько.

Організацією виборів займався комітет із 22 осіб, який складався на 75 % із викладачів, 10 % - представники інших підрозділів, 15 % - студенти. Працювали на безоплатній основі.

"У другому турі простіше, менше кандидатів і вибирати легше, - відходить від урни для бюлетенів студент третього курсу Олександр Забіяка. – І по процедурі спокійніше, бо минулий раз багато не знали, що голосувати можна тільки по паспорту, студентський не підходить. Щоб не було таких проблем у запрошенні чітко написали: брати паспорт. Зі студентів голосують лише, ті кого обрали на попередніх виборах в кожному інституті. Всі бажаючі писали заяву і їх включали до списку кандидатів. У моєму Інституті історії, етнології і права на 11 місць виборців ректора виявилось 15 бажаючих. З них і вибрали студентів, які сьогодні голосують. Успішність чи статус ролі не грали. За кого голосувати, я особисто, радився із друзями, які віддали за мене свої голоси."

"Вибори організовані гарно, на рівні президентських виборів, але набагато спокійніше і приємніше, - каже доцент кафедри теорії і методики спорту Вікторія Богуславська. – Маю цілий день заняття, переживала, що за перерву не встигну, але все нормально."

На виборах були присутні спостерігачі від громадських організацій.

"За новим законом "Про вищу освіту" студентам надається більша автономія. Чи дотримується це положення ми і намагаємось перевірити на цих виборах. В пресі пишуть різне, а ми намагаємось побачити як воно насправді. За методичними рекомендаціями кількість, які беруть участь у виборах має бути до 15 відсотків. Тут ми бачимо, що студенти активні і ця норма дотримується", - каже член громадської організації Українська об'єднана ліга ініціативних студентів та молоді Наталя Пришляк.

Після завершення підрахунку голосів Олександр Криворучко відмовився прокоментувати підсумки.
"Результат виборів – свідчення того, що колектив не визначився, половина прагнула змін, половина зберігали статус кво. Тому маємо такий результат. Дай бог, щоб відбулись вибори і до них всі визначились на більш конструктивну лінію. Я брав участь в цій кампанії виходячи із виключно патріотичних почуттів і відповідальності перед рідним університетом. Чи братиму участь у наступних виборах я ще не знаю. Поки маю цікаву роботу і буду нею займатись, доживем до осені побачим," - прокоментував результати Юрій Легун.

Припускають, що до наступних виборів, які ймовірно проведуть восени, ВДПУ може бути структурним підрозділом Донецького національного університету, який перебуває у Вінниці.

Нагадаємо, що в першому турі, який відбувся 16 квітня брали участь 10 кандидатів. Тоді Олександр Криворучко набрав 185 голосів, Юрій Легун - 156.

Зараз ви читаєте новину «Вінницький педуніверситет залишиться без ректора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути