середа, 07 березня 2018 03:28

Ветерани АТО відкрили кафе з оригінальною назвою
5

Троє ветеранів АТО об'єднались і відкрили тематичну кав'ярню у центрі Харкова
Фото: В. Ріяко
Троє ветеранів АТО об'єднались і відкрили тематичну кав'ярню у центрі Харкова
Троє ветеранів АТО об'єднались і відкрили тематичну кав'ярню у центрі Харкова
Троє ветеранів АТО об'єднались і відкрили тематичну кав'ярню у центрі Харкова
Троє ветеранів АТО об'єднались і відкрили тематичну кав'ярню у центрі Харкова

Ветеран АТО Данило Акуленко з двома побратимами Владиславом Книгіним та Романом Кушнарьовим організував у Харкові кав'ярню "Куля".

Ідея народилася у хлопців ще 2 роки тому на фронті. Однак до практичних кроків хлопці перейшли лише 5 місяців тому. Данило розповів Delo.UA, як він з товаришами почав бізнес, на що звертав увагу і в чому родзинка їхнього закладу.

Ідея та її втілення

Ідея відкрити кав'ярню зародилась у мене, Романа і Владислава ще на фронті. Вирішили, що повертаємось у Харків і відкриваємо свою справу. Однак з відкриттям вирішили зачекати, поки з фронту повернеться Владислав. Це трапилось восени 2017 року. Тоді ми й почали працювати над кав'ярнею.

Для відкриття закладу знадобилося 2 місяці підготовки. За цей час знайшли приміщення, розробили концепцію. На кожному етапі були свої труднощі, але це звичайний робочий процес.

З досвіду раджу перед відкриттям кав'ярні або ресторану зробити візуалізацію у професійного дизайнера. Одна справа, як ти це уявляєш собі в голові, а зовсім інше — те, що можна реалізувати на практиці. Тому ми звернулись до знайомого дизайнера. Він оформив дизайн в стилі military з українською тематикою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ветеран АТО започаткував власну справу

Створення кафе формату coffeetogo обійшлось нам в $4 тис.

Значну частину інвестицій склали особисті накопичення, частину грошей попросили в борг у бойових товаришів, хто ще воює.

На новому місці

Спочатку кав'ярня працювала як острівець, займаючи частину приміщення ТЦ "Дитячий світ" в центральній частині міста неподалік від площі Конституції. Однак в середині лютого ми переїхали у нове приміщення площею 12 кв.м. неподалік, на вулиці Клочківській. Тут можна посидіти або взяти каву з собою.

Зараз прохідність приміщення стала меншою, але у нас вже є своя аудиторія.

Соцмережі допомагають спілкуватися з відвідувачами, які вже стали постійними. Найкращий канал спілкування з клієнтами — це Facebook. Ми оперативно розповідаємо про нововведення, зміни.

Наприклад, пост про зміну місця розташування допоміг швидко оповістити аудиторію і зберіг клієнтів. В результаті значна частина людей приходить знову.

Я думаю, для того, щоб адаптуватися і почати працювати "в плюс" на новому місці, необхідно не менше 1-1,5 місяці. Поки ми ще працюємо "в мінус", але сподіваюсь, що вже найближчим часом цифри зміняться.

Однак у нас є різні дні: "мінусові", "нейтральні" і "плюсові". За день ми можемо зробити 150-200 чашок, а середній чек кав'ярні сьогодні — 35 грн.

Однак реально виходить десь 120 чашок в день. Маржа поки невелика, оскільки каву ми купуємо за євро, а український ринок не готовий до підвищення цін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасник АТО відкрив мистецьку школу для дітей

У чому особливість "Кулі"

Відрізняється кав'ярня "Куля" від інших закладів міста перш за все аудиторією. До нас приходять люди з активною громадянською, проукраїнською позицією: волонтери, учасники АТО, юристи, які допомагають військовим.

Віковий портрет клієнта: молодь у віці 17-25 років — близько 30%, 70% люди віком від 25 до 50 років.

Нещодавно запропонували відвідувачам приносити книги. Вже за 10 днів всі полички кав'ярні заповнилися книгами і журналами. Тому крім кави у нас можна погортати якесь видання. Ми навіть даємо книги почитати додому. Я довіряю людям.

Меню кав'ярні

Продукцією, формуванням меню, бухгалтерією і логістикою займаюсь я, дизайном — мої товариші.

Основу меню складають кава та чай. Ми довго й уважно вибирали постачальника кави. Нам дуже допомагав наш бариста Олександр. Він підказував, на які особливості треба звернути увагу, які нюанси врахувати. В результаті обрали каву з Італії.

На основі цієї кави ми склали все класичне кавове меню. Також є фірмова кава та напої: "Куля 5.45", "Куля 7.62", "Куля-Граната", "Турон". Кожен фірмовий напій зі своїми секретами. Наприклад, "Куля-Граната" — це кава з гранатовим сиропом та вершками, "Турон" — з трьома видами нуги.

Найпопулярніші, звичайно, Куля"5.45" та Куля "7.62", обидва робляться із додаванням халви. Це і є родзинка нашої кав'ярні: кав'ярня "Куля" та кава "Куля".

Чотирнадцять сортів чаю включають трав'яні, ягідні композиції з додаванням чорного і зеленого чаю. З оригінальних — імбирно-обліпиховий чай "Зимова вивicка".

До напоїв ми подаємо маршмеллоу, шоколадні та вітамінні батончики, бісквіти, шоколад ручної роботи, цукерки із сухофруктів, пастилу, чіпси з фруктів українських виробників. Час від часу ми експериментуємо з меню. Вводимо брауні, круасани. Дивимось, як продається ця продукція. Частина продукції від постачальників — у подарунковій упаковці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Маріуполі переселенець відкрив студентську їдальню

Що далі?

У планах — пошук іншого приміщення для кав'ярні до 40 кв.м. Хочемо використовувати його не тільки для бізнесу, але й проводити соціальні заходи. Наприклад, літературні вечори, показ фільмів.

Я зараз активно займаюсь соціальною діяльністю. Нещодавно відкрив філію Київської організації "Ветеранське братерство. Харкiв", де ведеться робота з колишніми учасниками АТО. Тому хотілося б, щоб кав'ярня стала місцем збору для ветеранів і волонтерів.

Також плануємо збільшити кількість десертів, а також відкривати кав'ярні і в інших містах України.

Зараз ви читаєте новину «Ветерани АТО відкрили кафе з оригінальною назвою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути