Ексклюзиви
вівторок, 17 квітня 2018 13:14

В Полтаві відкрили скульптуру героя Котляревського
9

Міні-скульптура Енея на будівлі ЦУМа
Фото: Денис Скриль
Під час вистави лялькового театру
Відкриття зібрало більше сотні полтавців
Під час відкриття скульптури
Вистава "Енеїда" - Еней із козаками завітали до Дідони

В Полтаві по вулиці Соборності, 28 відкрили бронзовий барельєф "Еней". Причепили його до стіни центрального універмагу. Внизу має монетку, яку потрібно потерти на щастя.

"Ідея виникла після відвідин Ужгорода, де вже встановлено кілька міні-скульптур. Знайшли автора, дізнались, що може виконати на замовлення для Полтави щось подібне. Персонажа довго не вибирали - знали одразу, що має бути Еней. Домовились із мультиплікатором, який намалював 7 серій фільму "Енеїда". Більше 7 місяців знадобилось для втілення проекту і його погодження. Майже 20 тисяч гривень збирали завдяки внескам полтавців. Серію міні-скульптур будемо продовжувати, адже в Полтаві маємо десятки людей, творчість яких заслуговує на втілення в мистецтві", - пояснив кореспонденту Gazeta.ua Вадим Ямщиков, автор проекту.

Відвідувачів пригостили автентичними напоями, які описані в "Енеїді". Можна було переглянути уривок однойменної вистави місцевого лялькового театру і сфотографуватись із актором в образі Івана Котляревського.

"Іван Котляревський так точно словами описав отамана козаків Енея, що я одразу його уявив і легко намалював. Котляревський для мене - бог сміху і українського духу. Його Тарас Шевченко називав батьком. В Києві мені пам'ятник Котляревському не подобається. А в Полтаві - це красивий монумент, на який українці самі збирали кошти. На відкритті у вересні 1903 року був весь цвіт української нації. Хочу, щоб полтавці берегли цей символ і не забували творчості свого земляка", - сказав Едуард Кірич, мультиплікатор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 найкрутіших українських мультфільмів.

Кілька сотень полтавців отримали сім годин культурного відпочинку і можливість покуштувати автентичні страви часів Івана Котляревського. Крім смачних наїдків і пісень, полтавцям продемонстрували стародавній український одяг, показали театралізований уривок із творчості Івана Котляревського та відбулась посвята до лав козацтва.

Зараз ви читаєте новину «В Полтаві відкрили скульптуру героя Котляревського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути