понеділок, 24 квітня 2017 07:08

В підземеллях монахів зробили бомбосховище для партійної еліти

В підземеллях монахів зробили бомбосховище для партійної еліти
В підземеллях монахів зробили бомбосховище для партійної еліти Фото: Олександр Гандзій

"Багатьох дивує варварське використання підземних ходів у радянські часи. Там було обладнано бомбосховище для партійної еліти, тобто для вузького кола осіб. Лише з початку 1990-х років їм почали повертати первісний вигляд. З вересня 2016 року проводимо регулярні екскурсії", - розповів кореспонденту Gazeta.ua історик Олександр Федоришен.

Екскурсії приурочили до 270-ї річниці монастиря капуцинів у Вінниці. За 200 днів з часу відвідин підземних ходів першими групами, їх оглянули близько 15 тис. туристів.

"Зараз проводимо екскурсії у двох форматах. Перша – півторагодинна. Включає огляд костелу Діви Марії Ангельської, монастирських приміщень, де жили ченці, та підземель. Друга – експрес-екскурсія. Вона триває півгодини і цікавить в першу чергу людей з інших міст. На кілька хвилин заходять до храму та макету монастиря, тоді йдуть до підземелля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До приїзду президента людей закривали у будинках

В залежності від ступені підготовленості, враження відвідувачів різні. Для досвідчених мандрівників головним є інформативний контекст, для порівняння з подібними об'єктами в Україні та Європі. Для місцевих – цікаво те, що у них в центрі міста є така пам'ятка історії XVII-XVIII століть. Навіть невеличка частина підземель стає цікавим відкриттям. Дуже багато цікавляться порядками Католицької Церкви на прикладі монастиря. Аналізують вплив цієї віри на місцеве населення. Вражають і артефакти знайдені у підземеллі. Серед них – мармурова табличка з написом "Hospicium" - статус монастиря, виготовлена ще у середині XVIІI століття.

Поки не йде мова про повну реконструкцію підземних ходів, бо це вимагає великих грошей. Зараз лише одна зала підземелля відремонтована. В ній є якісне освітлення, підлога і опалення. Є проблеми із тим, що частина монастиря знаходиться у приватній власності. В першу чергу це стосується каналізації з приватних квартир. Цим потрібно ще займатись", - каже Федоришен.

21 вересня у Вінниці відзначили 270-річчя від заснування монастиря капуцинів у місті. До дати видали книгу дослідника Костянтина Морозова "І він буде нам свідком" та створили фільм про історію чернечого ордену у Вінниці. На костелі поряд із монастирем відкрили пам'ятну дошку і провели "Вечір відкритих дверей". Всі охочі мали змогу побувaти у дворівневих підземних ходах, келіях монахів та органному залі

Зараз ви читаєте новину «В підземеллях монахів зробили бомбосховище для партійної еліти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути