Ексклюзиви
четвер, 16 травня 2019 14:50

У храмі УГКЦ знищили автентичні розписи початку ХХ ст.

Автор: фото з відкритих джерел
  Розпис українського художника-монументаліста Модеста Сосенка
Розпис українського художника-монументаліста Модеста Сосенка

У церкві Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славському на Львівщині під час ремонту знищили усі автентичні розписи Модеста Сосенка.

Автор: фото з відкритих джерел
  Настоятель церкви Андрій Петришин
Настоятель церкви Андрій Петришин

Настоятель церкви отець Андрій Петришин не зупинив ремонтні роботи, попри численні звернення науковців і фахівців із охорони історичної спадщини. Церква є пам'яткою архітектури місцевого значення і проведення будівельних робіт у ній може відбуватися лише під наглядом відповідних органів, про це повідомляє Zахіd.nеt.

Про знищення розписів повідомив викладач коледжу ім. Труша, художник-реставратор вищої категорії Андрій Почеква, посилаючись на інформацію головного архітектора Сколівського району Олега Кончевича.

"Залишилась лише частина розписів на куполі церкви, проте усі автентичні розписи Модеста Сосенка та Юліана Бацманюка уже збили і виносять із церкви разом із іншим будівельним сміттям. Працювали близько 100 людей – парафіяни та малярі, які робитимуть ремонт", – сказав Андрій Почеква.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 старовинних соборів, які постраждали від вогню за останні 20 років

Очільника церкви Петришина під час виконання цих робіт у церкві не було. Він повідомив журналістам, що зараз перебуває у справах на Закарпатті, але підтримує проведення робіт.

"Я вже вам казав – із цінного там лише іконостас, який ми закриваємо, поки не буде грошей на реставрацію. Усе інше не має цінності. Ми хочемо зробити інші розписи – нові та гарні", – сказав священик.

Керівник обласної організації Товариства охорони культурної спадщини Андрій Салюк сказав, що звернеться до відповідних органів, аби винних притягнули до відповідальності.

Також під час ремонту із підлоги та частини стін церкви збили автентичну плитку, виготовлену на фабриці Івана Левинського.

Ця церква у Славському збудована 1901-го за проектом архітектора Василя Нагірного за підтримки митрополита Андрея Шептицького. 1909-го її інтер'єр почав розписувати відомий художник Модест Сосенко. За деякими даними, частину розписів робив інший відомий художник першої половини XX ст. Юліан Бацманюк.

Зараз ви читаєте новину «У храмі УГКЦ знищили автентичні розписи початку ХХ ст.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути