вівторок, 15 серпня 2017 07:08

У битві загинуло 5 тис. поляків

Між українським козацьким і польським військами біля міста Зборова тепер Тернопільської області 15—16 серпня 1649 відбулася битва. У ній зіткнулися загони Богдана Хмельницького і польського короля Яна II Казимира. Останні намагалися зняти козацьку облогу Збаразької фортеці. У фортеці після поразки замкнулися залишки війська Яреми Вишневецького.

Битва розпочалася переправою королівського війська через річку Стрипу біля Зборова. Коли переправилася половина польського війська, Хмельницький здійснив несподіваний удар по ворогові з фронту і в тил. Бій тривав до вечора.

  Битва під Зборовом під час Національно-визвольної війни українського народу. Фото: history.vn.ua
Битва під Зборовом під час Національно-визвольної війни українського народу. Фото: history.vn.ua

Втративши до 4—5 тис, поляки замкнулися в укріпленому таборі. Наступного дня Хмельницький розпочав штурм табору, але його союзник, кримський хан Іслам-Гірей, підкуплений польським королем, вивів із бою свої загони. Це примусило гетьмана підписати Зборівську мирну угоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдан Хмельницький вступив у битву під Жовтими Водами

Угода легалізувала самоврядність українських козаків у межах Речі Посполитої. Ця самоврядність втілилася в козацькому державному утворенні — Війську Запорозькому, також відомому як Гетьманщина.

Національно-визвольна війна українського народу, Визвольна війна, Повстання Хмельницького — назва історичного періоду 1648-1657 років та повстання під проводом Богдана Хмельницького, під час яких Річ Посполита втратила контроль над центральною частиною українських етнічних земель. Там постала козацька держава на чолі з гетьманом. Цей період розглядається як перша фаза Української національної революції 17 ст.

Зараз ви читаєте новину «У битві загинуло 5 тис. поляків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути