четвер, 23 липня 2020 12:57

Унікальні технології: 100-тонними установками в кар'єрах управляють дистанційно

Буріння в кар'єрі Єристівського гірничо-збагачувального комбінату в місті Горішні Плавні на Полтавщині виконується автоматично. 100-тонну бурильну установку дистанційно контролює диспетчер.

Збоїв у роботи автоматичного обладнання не буває, кажуть працівники ГЗК.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Диспетчер слідкує за роботою бурового станка, який працює в Єристівському родовищі. За потреби може переводити обладнання із автоматичного в ручний режим. І навпаки
Диспетчер слідкує за роботою бурового станка, який працює в Єристівському родовищі. За потреби може переводити обладнання із автоматичного в ручний режим. І навпаки

"Буріння виконує робот. Я тільки контролюю. Іноді бувають збої. Тоді треба втрутитися у процес та перевести обладнання в ручний режим. На станку в кар'єрі встановлено 4 камери. Бачу все в режимі онлайн. Камеру можна наближати до техніки. Можу глянути, що відбувається з бурінням у напарника, і щось підказати", - розповів диспетчер Станіслав Вовк.

Оператори стежать за процесом буріння за допомогою чотирьох моніторів, які транслюють роботи в кар'єрі. Також мають пульт управління з дисплеєм, куди виведено параметри бурового станка — глибину, на яку треба пробити породу, швидкість обертання. Вказано загальну кількість метрів, які вже пробило долото. Перемикатись у ручний режим роботи і навпаки можна завдяки спеціальним джойстикам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майбутнє близько - величезні самоскиди їздитимуть Єристівським кар'єром без водіїв

"За 11-годинну зміну можна набурити і 10, і 20 свердловин. Усе залежить від міцності порід. Одним долотом пробиваємо до кілометра. Це дві-три зміни. Потім верстат треба міняти. Спиняємо його, працівники знімають та ставлять інший", - додав Вовк.

Детальніше про роботу кар'єрів та передові технічні нововведення на гірничо-збагачувальних комбінатах Полтавщини читайте в ексклюзивному репортажі Gazeta.ua: Як добувають залізну руду - вражаючі подробиці про роботу кар'єрів.

Буріння — один з основних процесів у видобутку руди. Спеціальні станки з обертальними верстатами-долотами діаметром у 25 см просвердлюють гірську породу на дні родовища. Доходять до глибини у 17 м. Формуються свердловини, в які потім заливається вибухівка. Після підривання гірська порода опиняється на поверхні. Можна збирати руду.

Зараз ви читаєте новину «Унікальні технології: 100-тонними установками в кар'єрах управляють дистанційно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути