25 жовтня в селищі Опішня Зіньківського району на Полтавщині помер 87-річний Микола Пошивайло — заслужений гончар і майстер народної творчості України. Сьогодні його провели в останню путь.
Микола Гаврилович — з давнього роду гончарів. Робив глиняні вироби з 38 років. Влітку 2013 зізнавався, що вже не має сил розкрутити гончарний круг. Проте ліпив руками дитячі іграшки. До останніх днів приходив у Музей гончарства, щоб навчити гостей селища працювати з глиною. Сам музей — це колишня хата батьків Пошивайла — Явдохи та Гаврила.
Найвідоміші гончарні композиції майстра - "Козаки їдять вареники", "На баштані", "Веселі музики". Його роботи експонували на виставках в Україні та за кордоном. Пошивайла називають корифеєм опішнянського гончарства.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після дворічної боротьби з хворобою померла редактор видавництва "Смолоскип"
"Гончарі ніколи не були заможними. З батьком нагрузимось посудом, ходимо по сусідніх селах. Попросиш попити — дадуть, але воду з відра обов'язково після тебе виллють. Гончарі ж працювали зі свинцем, робили поливу з нього на тарелі. Люди боялися, що від його концентрації на руках можна отруїтися. Зараз посуд розтопленим склом покривають", - згадував майстер.
"В мене і дід горщики ліпив, і його дід. Коли брак виходив, то собі залишали. Все життя з покрученої посуди їли".
"На виробництві 90 глечиків треба було за зміну зробити. Ввечері ще прийдеш додому, твориш щось для душі. Пішов інтерес до декоративних виробів — баранчиків, левиків, ваз, підсвічників. Бо з'явилась порцеляна, їсти стали з іншого посуду".
Опішню, де жив Микола Пошивайло, вважають осередком українського гончарства.
23 жовтня померла українська журналістка, телеведуча і ресторанний критик Ірина Алцибєєва. Була першим в Україні гастрономічним журналістом. Виступала за якісну їжу в українських ресторанах. Була редактором інтернет-журналу TastesGood, який започаткував рубрику "Ревізор" - задовго до появи однойменної програми.
Коментарі