четвер, 26 жовтня 2017 14:29

Помер корифей українського гончарства Микола Пошивайло

Помер корифей українського гончарства Микола Пошивайло
Микола Пошивайло робив 150 глечиків за день. Фото: Електронна бібліотека України

25 жовтня в селищі Опішня Зіньківського району на Полтавщині помер 87-річний Микола Пошивайло — заслужений гончар і майстер народної творчості України. Сьогодні його провели в останню путь.

Микола Гаврилович — з давнього роду гончарів. Робив глиняні вироби з 38 років. Влітку 2013 зізнавався, що вже не має сил розкрутити гончарний круг. Проте ліпив руками дитячі іграшки. До останніх днів приходив у Музей гончарства, щоб навчити гостей селища працювати з глиною. Сам музей — це колишня хата батьків Пошивайла — Явдохи та Гаврила.

Найвідоміші гончарні композиції майстра - "Козаки їдять вареники", "На баштані", "Веселі музики". Його роботи експонували на виставках в Україні та за кордоном. Пошивайла називають корифеєм опішнянського гончарства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після дворічної боротьби з хворобою померла редактор видавництва "Смолоскип"

"Гончарі ніколи не були заможними. З батьком нагрузимось посудом, ходимо по сусідніх селах. Попросиш попити — дадуть, але воду з відра обов'язково після тебе виллють. Гончарі ж працювали зі свинцем, робили поливу з нього на тарелі. Люди боялися, що від його концентрації на руках можна отруїтися. Зараз посуд розтопленим склом покривають", - згадував майстер.

"В мене і дід горщики ліпив, і його дід. Коли брак виходив, то собі залишали. Все життя з покрученої посуди їли".

"На виробництві 90 глечиків треба було за зміну зробити. Ввечері ще прийдеш додому, твориш щось для душі. Пішов інтерес до декоративних виробів — баранчиків, левиків, ваз, підсвічників. Бо з'явилась порцеляна, їсти стали з іншого посуду".

Опішню, де жив Микола Пошивайло, вважають осередком українського гончарства.

23 жовтня померла українська журналістка, телеведуча і ресторанний критик Ірина Алцибєєва. Була першим в Україні гастрономічним журналістом. Виступала за якісну їжу в українських ресторанах. Була редактором інтернет-журналу TastesGood, який започаткував рубрику "Ревізор" - задовго до появи однойменної програми.

Зараз ви читаєте новину «Помер корифей українського гончарства Микола Пошивайло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути