понеділок, 06 вересня 2021 09:07

Умань заполонили прочани-хасиди: фоторепортаж
28

Хасиди в Умані готуються до святкування Рош га-Шана
Фото: Валерія Радзієвська
Хасиди в Умані готуються до святкування Рош га-Шана
Хасиди в Умані готуються до святкування Рош га-Шана
Хасиди в Умані готуються до святкування Рош га-Шана
Хасиди в Умані готуються до святкування Рош га-Шана

50 тис. євреїв-хасидів прибули цьогоріч в Умань на святкування юдейського Нового року Рош-Гашана. Після торішніх перешкод із в'їздом в Умань, пов'язаних з епідемією коронавірусу, нині на землю, яку вони вважають святою, прочан приїхало безпрецедентно багато. В Умані 1810 року помер їхній духовний лідер, засновник брацлавського хасидизму раббі Нахман. Його могила стала місцем щорічного паломництва хасидів з усього світу.

Рош-Гашана цього року відзначають 6 вересня в понеділок. Напередодні, у неділю, базарний день, хасиди від малого до старого окуповують уманські базари, ятки та крамниці. На свято закуповуються оптом: полиці магазинів подекуди лишаються порожніми, а селяни на базарі розпродують прочанам крам за лічені години.

Скуповують хасиди й майже весь дрібний крам на блошиному ринку, вироби з дерева від народних умільців, шкури лисиць і хутряні шапки, які до їхнього приїзду виносять на продаж Купують за $10 шапочки-кіпи, які сплели пенсіонерки, щоб заробити. Беруть кальяни й усе до них. Завзято торгуються й хочуть придбати все майже за копійки.

Уманчанин Микола вирощує кіз. Спеціально на юдейський новий рік вивів на продаж кілька молодих кіз. За кожну просить $50. За день вони стануть їжею на столах паломників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До приїзду хасидів СБУ провела в Умані антитерористичні навчання

На початку вул. Пушкіна, забудованій хасидськими будинками й готелями, на відкритому балконі триповерхівки молодий хасид розпалив вугілля й готується смажити на вогні м'ясо. Поліція змушує його загасити вогонь.

Святкування Рош-Гашана розпочнеться в понеділок, 6 вересня, і триватиме до середи.

Паломники-хасиди прибувають в Умань організованими рейсами з документами про вакцинацію. Раніше Ізраїль запровадив обов'язкову наявність негативного ПЛР-тесту для громадян, які виїжджають в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Умань заполонили прочани-хасиди: фоторепортаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути