вівторок, 13 вересня 2022 10:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Українські захисники дісталися нової "столиці" окупантів на Харківщині

Українські захисники дісталися нової "столиці" окупантів на Харківщині
ЗСУ на Харківщині звільнили місто Вовчанськ. Фото: Генштаб ЗСУ

Збройні сили України звільнили місто Вовчанськ у Харківській області.

Інформація про деокупацію цього населеного пункту була і раніше, але без офіційних підтверджень. Відео зі звільненого міста оприлюднила у Facebook Держприкордонслужба 13 вересня.

"Вовчанськ удома. Прикордонники прибрали залишки непотребу. Слава Україні!" – йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків з областю знову без світла: в ОП назвали причину

Напередодні російські військові оголосили Вовчанськ "столицею" тимчасово окупованої території Харківщини замість Куп'янська. Про втечу туди росіян повідомив колаборант Євген Євтушенко.

Окупований росіянами Куп'янськ почали звільняти минулого тижня. Після успішного захоплення низки населених пунктів у Харківській області 9 вересня американський Інститут вивчення війни (ISW) прогнозував визволення міста у найближчі 72 год.

Того ж дня ЗСУ зруйнували важливий міст через річку Оскіл, який ділить Куп'янськ на західну та східну частини. Вранці 10 вересня ЗСУ дісталися міськради Куп'янська. Військові прибрали російський прапор із фасаду будівлі та встановили прапор України.

Вовчанськ був в окупації від 24 лютого 2022 року. Місто розташоване на півночі регіону за 5 км від кордону з Росією на берегах річки Вовча.

Через місто проходять автомобільні дороги Т 2104, Т 2108 і залізнична гілка Бєлгород – Куп'янськ, станція Вовчанськ.

Збройні сили України звільнили 6 тис. кв. км території на півдні та сході країни, повідомили в Міноборони України 12 вересня.

Через наступ ЗСУ в Харківській області окупанти тікають вглиб тимчасово захоплених територій. Частина з них намагається перейти кордон з Росією і виїхати у Бєлгородську область, повідомляв український Генштаб.

Втеча окупантів супроводжується масовим мародерством. Росіяни завантажують на машини відібрані в українців генератори, телефони, комп'ютери. Зафіксовано непоодинокі випадки грабунків шкіл.

Міноборони Росії підтвердило, що виводить свої війська з Ізюмського напрямку. Мовляв, це "перегрупування", покликане підсилити Донецький напрямок. Американські аналітики наголосили, що ця заява є брехнею і може нашкодити Кремлю.

За даними британської розвідки, під Харковом ЗСУ розгромили престижні сили РФ, яких Москва готували до можливої війни з НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Українські захисники дісталися нової "столиці" окупантів на Харківщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути