Ексклюзиви
середа, 04 квітня 2018 18:07

"Українці забувають, що війна триває" - показали фотографії промзони в Авдіївці
30

В Полтаві показали 50 фотографій із промзони в Авдіївці в 2016
Фото: Денис Скриль
В Полтаві показали 50 фотографій із промзони в Авдіївці в 2016
В Полтаві показали 50 фотографій із промзони в Авдіївці в 2016
В Полтаві показали 50 фотографій із промзони в Авдіївці в 2016
В Полтаві показали 50 фотографій із промзони в Авдіївці в 2016

4 квітня в Полтаві у художньому музеї імені М. Ярошенка відкрилась фотовиставка "PROMKA": Промзона Авдіївки та її захисники". 50 чорно-білих фотографій демонструють українських захисників в 2016 році.

Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

Автор робіт - фотограф Олесь Кромпляс.

"Кілька разів був в промзоні Авдіївки, останній - місяць тому. Щоб вперше потрапити, витратив практично рік на дозволи і перепустки. Чорно-білий формат знфмків вибрав спеціально, щоб не акцентувати увагу на кольорових деталях, а передати атмосферу. Фотографував на плівку, із 50 знімків тільки 2 постановочних. Маю улюблену фотографію, де військовий зі позивним "Кабан" стоїть в ангарі, а метал навколо так посічений кулями і осколками, що робиться ефект "нічого неба", - пояснив Олесь Кромпляс, автор фотографій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Намагаємось не сваритись, бо вибачитись можна не встигнути".

Роботи показує в Бразилії, Аргентині, країнах Європи.

"Після Португалії, де зараз знаходиться основна виставка, планую показати фото бійців в Бразилії і Аргентині, де мешкає значна кількість українців. В Полтаві на себе всю оргроботу взяли волонтери із Полтавського батальйону небайдужих", - сказав фотограф.

"Кожна фотографія має кілька історій - трагічних, із продовженням. Ось фото військового, якого саме в такому ракурсі застрелив ворожий снайпер. Куля відрекошетила від броніка і пронизала серце. Поруч - боєць тримає автомат. Після поранення довелось ампутувати палець. Боєць із позивним "М'ясо" постійний герой розповідей під час відкриття виставки, бо тримає хрест в руках. Недавно отримав сумну звістку, що він загинув. Про кожного можна розповідати багато цікавих історій. Один виявився моїм сусідом, іншого по шиї полоснула ракета, але він вижив, кілька опинились із пораненнями в шпиталях, дехто зійшов із розуму. Літній чоловік показує на фото внука із Черкас, якого захищає на підступах до промбази. Війна - це сміття, горе і важка робота. Найголовніше - не забувати, що вона триває", - підсумував автор фотографій.

"Був на початку операції із звільнення промзони, яка розпочалась 5 лютого 2016 року. Коли ми зайшли, всі будівлі були цілими, а потім перетворились на руїні під час постійних обстрілів. На фото видно, що люди в таких умовах на грані життя - справжні", - сказав Віктор Лебедєв, екс-командир роти вогневої підтримки 16 батальйону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Друг "ВДВ" загинув на промзоні.

"Мусимо не продатись, адже за всіх українців проливається кров. Жодна фотографія не передасть життя, що понині проходить в АТО", - сказав Дмитро, відвідувач і боєць 72-ї бригади, яка в 2016-2017 роках захищала промзону в Авдіївці.

Фотовиставка триватиме до 14 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисники Бутівки опинились в складній ситуації.

Промзона в Авдіївці залишається найгарячішою точкою АТО. Відстань до позицій бойовиків сягає 200-300 м. Бойові зіткнення майже не припиняються. Постріли з автоматів і кулеметів відбуваються щохвилини.

Зараз ви читаєте новину «"Українці забувають, що війна триває" - показали фотографії промзони в Авдіївці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути