неділя, 28 червня 2015 21:43

У Вінниці пригощали стравами польової кухні
6

Фото: Тетяна Сарахан

Сьогодні, 28 червня на день Конституції України у Вінниці провели фестиваль польової кухні пам'яті вінничанина Тараса Сича. Він загинув 48-річним у Дебальцевському котлі під мінометним вогнем 13 лютого. Там куховарив. Сам виступав проти насильства, в руки зброї не брав. До війни працював будівельником.

В обід у центральному парку учасники фестивалю розгортають польову кухню. Підвозять дрова, мішки з овочами та крупами. Розпалюють вогнище і варять уху, борщ, юшку, куліш, гречану кашу, тушкують капусту. Вінничан пригощають безкоштовно. Приймають лише благодійну допомогу. Кидають від гривні до 50 гривень.

"А кому гроші давати? Скільки коштує ця юшка?" - простягає руку за одноразовим посудом з м'ясною юшкою із яловичини та свинини Людмила Дорошенко. За жінкою вишиковується черга з 30 чоловік.

"Дівчата-волонтери, не висіть на телефоні, а з людьми розмовляйте. Хай не забувають за благодійність. Наші хлопці на Сході потребують допомоги" - кричить чоловік з-за столу в уніформі ресторану.

За півгодини казан з юшкою розливають на 80 порцій. Тим часом напроти така ж черга до грузинської кухні. Там пригощають хлібом з бринзою та сулугуні, хінкалі, чебуреками , супом-харчо та червоним вином.

"Зазвичай раз в місяць виходимо погуляти. Ми й не знали, що тут таке відбувається. Хотіли вже додому їхати, то вернулися назад. Побачили, що народ сунув " - Аліна Войнаровська з чоловіком Юрієм та сином Даміром смакують хінкалі. Їх забрали останні порції.

В цей час розпочинається концерт з військовим оркестром. Лунає гімн України. Вінничани, які пригощаються біля польової кухні на нього не зважають. Навколо багато військових. За мить до одного з них підходить 11-річний Руслан Бакалейник. Дарує одному з них власноруч пошиту іграшку з камуфляжної тканини у вигляді солдата з блакитно-жовтою стрічкою.

"ЇЇ буду берегти усе життя" - прижимає до рук іграшку айдарівець Сергій Шевчук. До нього підбігає товариш. З ним пройшов весь майдан. Міцно тричі обіймаються і жмуть руки. На очах – сльози. Дивуються, що служать в різних взводах, але в одному батальйоні. Про це не знали.

Кухарі обласного департаменту МНС насипають в пластиковий посуд куліш та борщ. Кажуть, точно такий готують бійцям АТО.

"Я дитина війни, а такого кулішу в житті не їла. Це просто неймовірно. Вдома вже й не треба думати про вечерю. Добре, що мене подружки вивели прогулятись" - підморгує подругам вінничанка Валентина Михайлівна.

Біля польової кухні двоє дітей їдять борщ та гречану кашу з свинячими реберцями.

"Приїхали додому на все літо до мами. Були плани сьогодні піти до тітки на день народження. Відмовились від іменини аби скуштувати польової каші" - говорить Ірина Ніколаєва з Санкт-Петербургу.

"Пам'ятаю , як він готував нам. Найбільше любила його смажений перець. Усе було дуже смачно. Зажди хотів нас здивувати. Іноді здається, що він зараз прийде і все буде як раніше. Нікому не сказав, що пішов на майдан. Лише, коли повернувся. Коли йшов на війну, то ми не могли йому заперечити. Його очі були вже там" - згадує донька Асенія.

З лавки встають Лілія Расенко з чоловіком Валерієм Зо. Йдуть додому, тримають на повідку доглянуту собаку.

"Ніколи не думали, що плов з родзинками такий смачний. Але то іодна сторона фестивалю. Інша, коли уявиш, що та війна дійде до нас. Буде не до їжі. Сумно і страшно, що не пожили у відремонтованій квартирі. Є дуки вирити яму, є сім соток городу. Доведеться собаку усипити. Не можу дивитися на скалічених і кинутих тварин" - витирає сльози жінка.

За три години люди розходяться. У парку починають святкувати День молоді.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці пригощали стравами польової кухні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути