Ексклюзиви
пʼятниця, 08 серпня 2014 10:29

У Львові показали картини, намальовані під час події на Майдані
6

Фото: Ольга Швед

8 серпня у львівському Палаці мистецтв відкрили виставку "Кольори волі" київських художників Марії Діордічук і Єгора Стрєлкова. Усі 12 картин художниця малювала просто неба у лютому під час подій на Майдані. Після Майдану художники показували свою у виставку у Європейських країнах. Митці побувати в Естонії, Фінляндії, Данії, Швеції та Італії.

Роботи художниця називає "живописною документальною хронікою", а себе "військовою художницею".

"Працювати було складно на вулиці. Малювала лише акриловими фарбами, вони єдині, що витримували низькі температури, писала чистими кольорами бо не мала можливості їх змішувати, мазок замерзав. 14 лютого в мороз відморозила ліву руку, бо працювати в рукавичках було дуже незручно. Бувало, що поряд зривалися гранати. Було чути стрілянину, кидали коктейлі Молотова", - розповідає Марія.

На картині "Пращур" художниця зобразила козака, схожого на Михайла Гаврилюка, який переніс тортури від бійців "Беркуту". Першу роботу під назвою "Очікування" художниця намалювала 19 лютого. На ній - штурми вулиці Грушевського - барикади, палаючі шини. Саме тоді бійцями вівся активний обстріл світлошумовими гранатами майданівців. Під час написання картини, художницю зачепили осколки гранати.

"Вдарило у плечі лівої руки. Я тоді була не впевнена, що зможу колись малювати. На щастя, все закінчилося добре", - каже Марія

У Європі роботи виставляли у приміщеннях посольств, в українських громадах.

Зараз ви читаєте новину «У Львові показали картини, намальовані під час події на Майдані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути