четвер, 26 липня 2018 09:55

У черкаському селі відтворять останній бій коломийських прикордонників

У черкаському селі  відтворять останній бій коломийських прикордонників
Скіфський курган у Леґедзиному став місцем паломництва прикордонників

У селі Леґедзине Тальнівського району проведуть історичну реконструкцію. 5 серпня члени кількох історичних клубів відтворять останній бій прикордонників Коломийської застави і їх собак.

"У серпні 1941 року німці оточили в Леґедзиному в районі цегельні прикордонників із Коломиї, які відступали аж від кордону, – розповідає керівник заповідника "Трипільська культура" Владислав Чабанюк. – Після важких боїв у радянських солдатів закінчилися набої. У відчаї вони спустили на німців своїх прикордонних собак".

Бій був дуже кровопролитний. Більшість загиблих прикордонників поховали місцеві люди в себе на городах.

"Гинули й німці. Старожили згадували, що в тому ж році в Леґедзине приїздила німецька фрау. Вона займалася перепохованням у Німеччину двох своїх синів-близнюків, які згоріли в одному танку", – каже Чабанюк.


Після війни бій обріс легендами. Місцеві історики стверджували, що загиблих прикордонників звалили на купу й демонстрували Гітлеру й Муссоліні, які 18 серпня 1941 року приймали тут спільний парад німецько-італійських військ. Згодом нібито всіх загиблих поховали в братській могилі, що по дорозі на Умань. У 2003 році тодішній депутат Ігор Челомбітко встановив пам'ятник прикордонникам і їхнім собакам. Тепер щороку там відбуваються урочистості. Насправді пам'ятник стоїть на стародавньому скіфському кургані, який ніякого стосунку до боїв 1941 року не має.

"Загиблих біля цегельні бійців згодом перепоховали біля місцевої школи, – каже Владислав Чабанюк. – 5 серпня перепоховають останки ще 10 солдатів. Тоді ж історичні реконструктори відтворять останній бій прикордонників. Звісно, німецьких танків тут не буде. Але приїдуть кількадесят осіб, які будуть "німцями" й ще кількадесят – "радянськими" бійцями. Загалом збереться близько півсотні людей із різних куточків України. Буде навіть один пес, який імітуватиме останню атаку на німців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кукурудза, соняшник і яблука – черкаські аграрії готуються зібрати рекордний урожай

Село Леґедзине відоме тим, що тут знаходиться заповідник "Трипільська культура". Щороку на розкопки в село приїжджають археологи із Києва та з-за кордону. Вони розкопують стародавнє трипільське місто між селами Леґедзине й Тальянки, цвинтар часів черняхівської культури й скіфські кургани.

Зараз ви читаєте новину «У черкаському селі відтворять останній бій коломийських прикордонників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути