Ексклюзиви
понеділок, 14 жовтня 2019 08:05

У центрі міста два дні поспіль пригощали сиром і вином
9

Годували сиром, поїли вином
Фото: Ярослава Фоніна
Годували сиром, поїли вином
Годували сиром, поїли вином
Годували сиром, поїли вином
Годували сиром, поїли вином

12 і 13 жовтня у Полтаві провели фестиваль вина і сира. Це перший захід на таку тему, який відбувається в місті. Місцем проведення обрали Полтавський парк "Перемога". Запросили сироварів та виноробів із усієї області. Фестиваль присвятили святу Покрови та Дню козацтва.

Журналіст Gazeta.ua побував на першому дні заходу.

При вході в парк - гамірно. Тепла погода посприяла тому, що за обидва дні на захід завітали тисячі полтавців. Ярмаркові будиночки, фестивальні ятки, столики розташували з обох боків доріжки паркової алеї - від входу до танцмайданчика, а звідти - до центральної алеї. Перші ярмаркові будинки "традиційні" - їх встановлюють на кожному фестивалі у парку. Там зазвичай продають каву, годують фаст-фудом.

На алеї, що веде до центральної частини парку, людей найбільше. Там не лише будиночки, а й багато столиків. Біля останніх черги найдовші.

"Що за сир?" - питаю біля одного зі скупчень. На столах у тарілках великі і маленькі головки різнокольорового сиру. Поміж тарілками багато пластикових стаканчиків, наповнених сирами, по 150 грамів на порцію.

"Козячий!" - відповідає сировар із великим животом, що поважно сидів за столиком, оточений натовпом. Він довгим ножем нарізав сири товстими кубиками і передавав помічниці. Та розкладає по стаканчикам, зважує і продає охочим по 50 грн за порцію.

"Як вам сир?" - запитую у Ірини Смірнової, яка щойно придбала порцію і принюхувалася до продукту.

"Якщо чесно, жалкую. Пахне немитими козами. І на смак відчувається теж. Але чоловік такий сир любить, віддам йому", - махмає рукою у напрямку, де мав би бути її чоловік.

Думку Ірини розділяли не всі - були й ті, що поверталися до столику з козячим сиром кілька разів за додатковими порціями.

"Це ж така користь! Я виросла в селі, ми тримали козу, так пили її молоко. І всі здорові ходили і не скаржилися. А запах - то вже вибрики!" - говорить жителька Лохвиці Ніна Іванівна.

В інших ятках можна було придбати більш звичний сир з молока корови та вівці. Тож клієнтів вистачало і там. На стелажі та прилавки викладали блакитні, жовті, червоні, навіть зелені головки сиру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінився парк "Перемога" за нового керівництва

Поруч купували вино і напої із нього.

"Медовий глінтвейн - це взагалі кайф! Ніколи такого не куштував!" - каже студент ПНПУ Віталій. Прізвище називати відмовився - віджартувався, мовляв, боїться, щоб викладачі із університету його не сварили за випивку.

"Не плач, не плач, зараз підемо дивитися", - поруч із нами чоловік вмовляє свого маленького сина років 4 почекати, поки придбає пляшку червоного вина. Проте дитина не зважає на батька і проситься на концерт - за кілька метрів від ятки для малечі влаштували розважальну програму. Виступаючі співають пісні, а аніматори граються із малечею.

Виходячи із парку, помічаю близько десяти козаків - підлітки переодягалися в історичних персонажів та змагаються між собою.

12 жовтня в Полтаві провели фестиваль хризантем. У міському парку висадили квіти, які придбали та принесли самі полтавці.

Зараз ви читаєте новину «У центрі міста два дні поспіль пригощали сиром і вином». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути