вівторок, 04 квітня 2017 01:03

Тральщик "Черкаси" 6 днів витримував штурм російських військових
6

витримував штурм російських військових
Фото: procherk.info
витримував штурм російських військових
витримував штурм російських військових

4 квітня 2014 року зустрічають екіпаж морського тральщика "Черкаси" на Соборній площі у Черкасах. Під час захоплення Криму шість днів росіяни активно атакували судно.

Із 72 військових приїхали 40. Їх зустрічали кілька тисяч черкащан. Командир тральщика Юрій Федаш прийняв почесний знак "За заслуги перед містом Черкаси". Інші моряки отримали грошові премії. А старший механік Сергій Карлаш з Черкас - 2-кімнатну квартиру в рідному місті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український корабель бере участь у навчаннях НАТО

У березні 2014-го екіпаж тральщика "Черкаси" був єдиним, якому вдалося відстояти український стяг на флагштоку на озері Донузлав поблизу Криму. 20 березня війська РФ поставили ультиматум про перехід моряків на бік Росії. Екіпаж корабля відмовився та спробував вирватися із озера під пісню "Врагу не сдаётся наш гордый "Варяг". Йому не вдалося. Корабель став на якір і тримав кругову оборону. 23 березня тральщик знову спробував прорвати блокаду. Намагався пройти між двох затоплених російських кораблів. Судну майже вдалося, але російський катер підійшов і вдарив у бік. Після цього носова частина "Черкас" опинилася на мілині.

24 березня, після захоплення російськими військовими корабля "Костянтин Ольшанський", тральщик залишався єдиним військовим кораблем на Донузлаві під українським прапором.

25 березня ввечері російські військові захопили корабель. Штурмували з допомогою двох вертольотів Мі-35 та трьох швидкісних катерів. Це відбувалося понад дві години. Екіпажу дозволили повернутися на материкову Україну.

Тральщик "Черкаси" за радянських часів називали "Розвідником". Був вперше спущений на воду у 1976 році. Виконував протимінну оборону суден - виявляв якірні та донні міни, тралив їх та знищував. Брав участь у бойових траленнях у Перській затоці, Суецькому каналі, Червоному і Середземному морях. Також виходив в Атлантичний і Індійський океан. У 1997 році тральщик "Черкаси" увійшов до складу військово-морських сил України.

У центрі Черкас є графіті із тральщиком "Черкаси" та написом "Слава Україні" та "нескорені". Також про судно планують зняти фільм. Зйомки мають почати 2017-го на Одещині. Режисер стрічки Тимур Ященко.

Зараз ви читаєте новину «Тральщик "Черкаси" 6 днів витримував штурм російських військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути