пʼятниця, 04 липня 2014 19:15

"Така установка: чоловіки повинні бути в місті і боротися із ворогом" – мешканка Слов'янська
3

Фото: Микола Марченко

На Полтавщину прибули 1573 особи із Луганської та Донецької областей, в тому числі 594 дитини переїхали за час виникнення бойового протистояння з терористами.

366 сімей приїхали разом із дітьми, у тому числі 36 – багатодітні. Також в область приїхали 374 особи із Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, зокрема 107 дітей.

"Це лише офіційні дані. Загалом на Полтавщину переїхало більше 2 тисяч переселенців. Більшість із них зупинилися у родичів та друзів", – розповів перший заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

У Миргород та район прибуло близько чверті всіх біженців. Для них у курортному місті організували кілька пунктів допомоги Один із них працює в приміщенні Миргородської друкарні.

За сьогоднішній день у цей пункт по допомогу звернулися 10 осіб. Двоє із них неповнолітні, котрі самотужки вибралися із Слов'янська та приїхали в Миргород.

"Я з братом виїхали. Допомогли знайомі. І то моєму брату вже 15 років, то його на блокпосту випускати не хотіли. Така установка: всі мужики повинні бути в місті і боротися із ворогом. Але знайомий дав пару сотень на посту автоматнику, то нас і випустили. А тато і мама осталися там. Бояться, що житло розграбують. Там кромешний ад. Світла немає, води немає. Магазини розграбовані. Добре, що батьки ще раніше запаслися крупами та макаронами, то ж якось і виживають", – пояснює 17-річна Ірина Трофименко.

Ось волонтерка у кімнату з речами та продуктами харчування заводить жінку. Та серед речей, котрі принесли миргородці, вибирає одяг для дитини. Поряд дівчинка років двох. Жінка бере 2 платтячка, светр, мило та взуття.

"Цей волонтерський координаційний центр створили за ініціативою голови асоціації фермерів Миргородщини Віктора Галича. Він власним автомобілем сам зустрічає біженців із поїзда чи автобуса. Цікавиться їхніми справами, організовує тимчасове житло, часто навіть надає фінансову допомогу та влаштовує по можливості на роботу. Люди у координаційний центр несуть і одяг, і взуття, і посуд. А один миргородець із маленьким сином привіз навіть матраци", – пояснює волонтерка Тетяна Свидорчук.

Жінка родом із Краматорська. У Миргород приїхала 3 тижні тому. І зразу ж вирішила включитися у волонтерський рух по допомозі іншим біженцям.

Зараз ви читаєте новину «"Така установка: чоловіки повинні бути в місті і боротися із ворогом" – мешканка Слов'янська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути