неділя, 04 серпня 2019 04:25

Створили туристичну мекку на місці метеориту

В Іллінецькій об'єднаній територіальній громаді на Вінниччині на місце падіння метеорита перетворять на туристичну Мекку.

  Місце падіння метеориту
Місце падіння метеориту

Метеорит впав 400 мільйонів років тому. Його вага - 40 млн тонн, заглибився в землю на 800 метрів. Нині це територія між річками Соб та Сибок і селами Лугова Іллінецького та Іваньки Липовецького районів, пише "Голос України".

Кожні чотири роки на це місце приїздять учасники міжнародної конференції "КАММАК — комети, астероїди, метеори, метеорити, астроблеми, кратери", які досліджують взаємодію малих тіл Сонячної системи з планетами й утворення ударно-вибухових геоструктур. У кратері виявлено підвищений вміст кобальту, нікелю, іридію.

Іллінецький кратер називають найдавнішою в Європі астроблемою. Тут було знайдено найбільший у світі агат. Його параметри — 14,5х25х32 сантиметри. Зараз зберігається у природничому музеї Берліна.

У долині і на пагорбах з-під землі виглядає багато каміння. Більшість має червонястий відтінок. Його мішками виносять на сувеніри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японський зонд вдруге приземлився на віддалений астероїд

Землі загрожує астероїд розміром з футбольне поле. Космічний об'єкт має назву 2006 QV89. Він рухається в сторону Землі. Ймовірність зіткнення астероїда з Землею становить 1 до 7000. Вірогідно він пройде на відстані 7 млн км. Це може відбутись 9 вересня 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Створили туристичну мекку на місці метеориту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути