




Вінничанка Ангеліна Федорук виготовляє корисні солодощі без цукру, барвників та ароматизаторів і працює у цій сфері 9 місяців.
"Два роки тому у руки потрапила книжка Вадима Зеланда "Трансферфінг реальності". Там розповідалося про те, що наші думки можуть стати реальністю, що все в житті треба планувати. Автор був сироїжкою, тоді вперше зіштовхнулась з таким видом харчування і поступово вирішила стати веганом", - розповідає Ангеліна.
Спершу дівчина відмовилась від м'яса, а згодом почала переходити і на корисні солодощі. На той час жила у столиці. Смаколики готувала для друзів та знайомих.
"Моя справа почалась з того, що я замовила коробочки для пакування солодощів та зробила логотип "gloryrawbar". Не знала що робити далі. В такому режимі працювала близько двох місяців: возила солодощі в офіс, батькам, рідним і друзям", - пояснює.

Ангеліна на старті вклала 1500 гривень на які закупила горішків, фініків, сухофруктів у Конотопі, бо в Києві тоді було дорого. Цих інгредієнтів вистачило на місяць. Ще 500 гривень витратила на логотип, який зробили з другом графічним дизайнером. Пізніше сходила на майстер- клас з вінницькою майстринею, за який віддала 800 гривень. Там отримала базу по приготуванню шоколаду: як його темперувати, щоб не танув.
"Зрозуміла, що треба робити, щоб текстура склеювалась, а далі експериментую. Іноді підглядаю ідеї в конкурентів. Наприклад, у Києві є "Яро" і "Вібері". Я брала в них цукерки, підглядала, фотографувала а потім використовувала цю ідею в себе. Шоколад купую в Києві, але звертаю увагу на виробника, щоб це був Кот-д'Івуар чи Нідерланди".

Поштовхом до розвитку стала моя фітнес- тренер Ольга Чеснова, яка є власником вінницького спортклубу "Вулкан".
"Оля вже мала свою справу. Тому вона запропонувала провести майстер-клас у її клубі. Після того до мережі в Інстаграм почали приєднуватись нові люди і робити замовлення. А дівчата, які займались фітнесом, купували цукерки", - каже Ангеліна.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Фрукти дешевші, ніж ковбаса" - фітнес-тренер розказала, як худнути економно і без шкоди для здоров'я
Найважчим виявилось налагодити ринок збуту. Власники закладів харчування, коли чули про веганські солодощі, відмовлялись від них, навіть не куштуючи.
"Якось пройшла по місту більше 8 кілометрів, заходила у кожну кав'ярню і пропонувала свої солодощі, але майже в кожній мені відмовляли. Всі переживають за прайс. Ці солодощі дорожчі за звичайні. Плитка шоколаду на 50 грамів коштує 50 гривень, маленька цукерка - 10 гривень", - каже Ангеліна.

З часом власники кав'ярень стали відгукуватись на пропозицію дівчини. Першою стала кав'ярня "Весна". Власниця спробувала солодощі і погодилась їх виставити на вітрині.
"Згодом приєдналася ще одна мережа до замовлень. Найбільше продавала шоколаду на 900 гривень в одні руки. Зазвичай беруть менше", - каже кондитер.
Зараз у справу інвестували 400 доларів знайомі дівчини. Гроші доведеться повернути, коли справа стане прибутковою.

"Розумію, якщо йти такими невеличкими кроками, то розвиток справи буде повільним. Тому зараз маю зробити максимальний ривок. Вже закупила велику партію сухофруктів також планую докупити обладнання і сформувати чіткий асортимент. А ще придбати сертифікат якості, який коштує близько 5 тисяч гривень. Без нього не можна потрапити в жоден ресторан чи кафе", - пояснює.

Дівчина мріє орендувати своє робоче місце. Вже дізнавалась, що це буде близько 8 тисяч гривень.
"Хочу розширити асортимент. Зараз маю 8 видів продукції з них 3 види шоколаду та 5 видів батончиків. Люди хочуть печива, мафінів з кремом. Знаю, що на кожен шкідливий десерт можна зробити корисний", - додає Ліна.
31-річний вінничанин Сергій Бондаренко – ветеран ООС. На захист Української цілісності став від початку конфлікту на Донбасі. Місяць тому звільнився з ЗСУ.
Поки не влаштувався на постійну роботу, захопився виготовленням смаколиків з меду. Разом з дружиною Сергій почали вивчати ринок. Якщо бізнес-ідея виявиться рентабельною, мріють відкрити у Вінниці кафе, де будуть пропонувати страви та напої з меду.
Коментарі
1