середа, 30 вересня 2020 10:33

Селянин шукав монети, а знайшов арсенал

Селянин шукав монети, а  знайшов арсенал
Снаряди знайшли на селянському городі. Фото ДСНС у Черкаській області

Житель селища Буки Маньківського району Черкаської області знайшов у себе на городі 603 снаряди й міни німецького виробництва часів Другої світової війни.

"Молодий хлопчина придбав хату й город, – розповідає селищний голова Буків Сергій Залізняк. – Вирішив пройтися городом з металошукачем. Мріяв знайти бодай якусь старовинну копійку й продати. В кінці городу, на межі із сусідським металошукач сильно запищав. Хлопець зрозумів, що тут закопано багато заліза. Почав розкопувати й вирив німецький снаряд. Глибина була невеликою – на 15 сантиметрів глибше від звичайної ямки, в яку садять картоплю. Звернувся до правоохоронців, а ті викликали саперів. Приїхало декілька автомобілів. Знайшли й викопали 603 німецькі снаряди, гранати й міни часів Другої світової війни. Усі їх вивезли із Буків і знешкодили черкаські сапери. Цікаво, що попередні господарі все життя садили там картоплю й ні про що не здогадувалися".

Сергій Степанович думає, що арсенал залишили німці під час відступу.
"Тоді не сильно заморочувалися зі знищенням, а вирішили просто закопати".

Німецькі снаряди й міни не підходили до радянських гармат і мінометів, оскільки мали не той калібр. Тому їх неможливо було використовувати, а тільки утилізувати.

За приблизними підрахунками вага всіх знайдених боєприпасів складає 2 тонни, що приблизно дорівнює 180 кілограмам тротилу.

"Вибух міг бути такої сили, що рознесло би всю вулицю й навіть прилеглі до неї", – каже черкаський експерт із озброєнь Сергій. Прізвища не хоче називати.

Арсенал, знайдений у Буках є найбільшою знахідкою вибухівки в області в 2020 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сюжет із фільму жахів: 5-метрові колоди випали з вантажівки перед легковиком

Буки були зайняті Червоною армією 6 березня 1944 року.

Зараз ви читаєте новину «Селянин шукав монети, а знайшов арсенал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути