четвер, 15 вересня 2016 13:42

Селяни просять поліцію зупинити вирубку лісів
7

Ліс у с.Велика Сушиця після рубки, 21.07.2016
Фото: Надане Андрієм Сорочаком

У Великій Сушиці на Львівщині селяни двічі за тиждень викликали поліцію через лісників. Скаржаться на незаконні вирубки Галсільлісом місцевих угідь. У гірському селі Старосамбірського району в останні роки різко зникла вода у криницях, у лісах - гриби та ягоди. На місці вирубок ростуть чагарники. Про це Gazeta.ua повідомили місцеві активісти.


"Після варварської рубки ніхто не засаджує молодий ліс. Усе стовчене й перемелене з болотом. Замість трав ростуть чагарники, - говорить місцевий активіст Андрій Сорочак. - Центральну дорогу села знищили вщент. Лісовози почали їздити дорогою при людських городах і розбивати її до ровів. Висихає ріка Стривігор і гірські потічки. Криниці деякі висохли, деякі зміліли. Від травня Галсільліс знов рубає. Ми змусили сільського голову перевірити законність вирубок. Депутати проголосували за перевірку й на тому все затихло. Голова - колишній лісник. Ми викликали поліцію. Полісмени з району перший раз склали дитячий ідилічний протокол, що ніби всі стовпці для означення маж роботи стоять, стільки-то машин працюють. Другий раз вони перехопили КамАЗи - і документи у лісовозів були. Але хто контролює, скільки рубають у лісі? Хто дає дозвіл на рубку в нашому селі? Кілька років тому налисо вирубали одну гору заввишки 728 метрів - і тоді почала зникати вода. Зараз рубають найвищу гору села - на 732 метри. То чого нам тепер чекати? Документи нас не тішать", - каже активіст.


Лісовози працюють із 9:00 до 22:00. Увечері їдуть центральною дорогою села. Селяни переживають за дітей на дорозі.
Сільський голова Михайло Середницький пропрацював у лісовому господарстві 20 років.
"Усі дозволи у лісників є, - стверджує. - Вони нам повідомили на початку року, що вирубають 1,4 гектари - це 368 кубів лісу. Сума - 21 тис. грн має надійти у сільраду. Я бачив, що на деревах позначені клеймом межі рубки. Хто дає дозвіл Галсільлісу, я не знаю. Оскаржувати ми теж не пробували".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про вирубку лісів можна дізнатися в інтернеті


Коли закінчиться вирубка, голові не повідомляли. Із поліцією в селі він не зустрічався. Селяни планують перекрити дорогу лісовозам.
"Галсільліс продовжує знищувати ліси Старосамбірщини. Село Велика Сушиця, місцеві жителі стали на захист свого лісу. Публікації в Facebook є єдиною зброєю. Силовики й чиновники продовжують мовчати. Дуже прошу не бути байдужими, звідусіль шепочете, що ріжуть більше як за Яника. Говоріть уголос, здіймайте шум, робіть фото, висвітлюйте, дзвоніть, збирайте матеріал про злочини лісгоспів. Час розплати настане!" - написав у Facebook активіст "Майдану Старосамбірщини" Василь Курій.

Зараз ви читаєте новину «Селяни просять поліцію зупинити вирубку лісів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути