Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2021 10:40

Село на Черкащині місяць без води. Люди топлять сніг

Село на Черкащині місяць без води. Люди топлять сніг
Водогін замерз у січні. Ілюстративне фото Людмила Лубенченко

У селі Ромейкове Катеринопільської громади Черкаської області 3 тижні не працює водогін. Люди возять воду з інших сіл, а пенсіонери, які не мають змоги привезти, топлять сніг.

"Село розташоване на горі. Є лише одна свердловина колишнього колгоспу. Свого часу сільська рада Гончарихи, до якої належить наше село, намагалася взяти на баланс наш водогін, але це виявилося дорого. Зробили лише технічну документацію. 3 роки село було взагалі без водогону. Зараз свердловиною користується місцевий фермер Олександр Трохименко. Він її приватизував. Ми зібралися громадою і замінили старі залізні труби на нові, пластикові. Влітку водогін працює, бо фермер поливає поля. Взимку він консервує свердловину і село сидить без води. У нас у дворі є власна свердловина, і ми качаємо звідти. А сусіди, пенсіонери, та інші, які не мають власної свердловини топлять сніг і так мають воду. Бо до найближчої криниці – 500 метрів. Коли 3 роки не було води, старі люди просили молодших принести воду. Давали по 20 гривень за відро. А зараз зима, суцільна слизота, ніхто не носитиме", – розповідає місцева жителька Ірина Лисиця.

Жінка каже, що востаннє вода була перед сильними морозами наприкінці січня.
"Щоби водогін не замерзав, треба було його прокачувати. Але ніхто цього не робив. Води немає й невідомо, коли буде".

"Там стоять пластикові труби й розігріти їх, щоби пустити воду немає сенсу, бо пластик розплавиться. Водогін на балансі Олександра Трохименка. Він самотужки платить за електроенергію, яка качає воду. Єдиний куток, на якому немає води, – вулиця Молодіжна. Там проживають молоді люди, які з розумінням ставляться до ситуації. Кому зовсім погано – бере воду з криниць. Спадуть морози, розмерзнуться труби – пустимо воду", – каже староста села Гончариха Валентина Коханчук.

"2 роки свердловина на моєму балансі. Люди за воду не платять ні копійки. Але не в грошах суть. Я їх і не хочу. Просто через сильні морози замерзли труби. Як тільки вони спадуть, люди підуть на водогінну башту, відігріють, і вода з'явиться", – стверджує фермер Олександр Трохименко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 хв. плавала, як поплавок - мати й син провалилися під лід

На Черкащині цього тижня були найсильніші морози в Україні. Стовпчик термометра опускався до позначки -29°С.

Зараз ви читаєте новину «Село на Черкащині місяць без води. Люди топлять сніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути