вівторок, 13 вересня 2022 14:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Розказали про знущання росіян з мешканців звільненого Ізюму

Розказали про знущання росіян з мешканців звільненого Ізюму
Мер Ізюма розповів про умови життя містян в окупації. Фото: t.me/Pravda_Gerashchenko

У Харківській області під час тимчасової окупації Ізюму загарбники тиснули на місцевих мешканців, особливо на тих, хто має проукраїнську позицію.

Зрозумівши, що люди опинилися у складній ситуації, окупанти змушували їх працювати за їжу, заявив міський голова Валерій Марченко, передає Главком.

"Рашисти задіяли всі можливі способи агітації. Багато людей переорієнтувалися, бо їм розповідали, що Росія тут назавжди. А отже, потрібно пристосовуватися до реалій. Змушували людей працювати за продовольчі пайки. Тих, хто був проти, забирали "на ями", у підвали. Звідти люди поверталися побиті. Після повернення з підвалів траплялися самогубства", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Били струмом і катували у підвалах: розказали про знущання росіян із жителів Харківщини

Ворог забирав на роботу практично всіх охочих. Двірники могли стати директорами шкіл, завідувач господарства був начальником управління молоді й спорту міської влади.

"Навіть якщо на цих підприємствах не було роботи, окупантам потрібно було показати активну діяльність. Вони понабирали людей, змушували тих працювати. Зарплату ніхто не платив, тільки пайки давали. Якщо не працюєш, пайок не отримуєш", – додав Марченко.

10 вересня ЗСУ просунулися на південно-східному напрямку від Балаклії та підійшли до Ізюму. Також ЗСУ повідомили про звільнення міста Куп'янськ, де розташований залізничний вузол, і ще 10 населених пунктів.

11 вересня, українські воїни підняли державний прапор в центрі міста Ізюм на Харківщині. Воно перебувало в окупації з березня. Із майже 46 тис. мешканців до повномасштабної війни в місті, захопленому росіянами, залишалися близько 12 тис. людей переважно літніх. Росіяни зруйнували в Ізюмі близько 80% житлового фонду.

Зараз ви читаєте новину «Розказали про знущання росіян з мешканців звільненого Ізюму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути