пʼятниця, 29 квітня 2022 17:57

Спецтема: Війна Росії проти України

"Рогань - та сама Буча. Там стільки зґвалтованих жінок та дівчаток!" - родина з Харкова розповіла про пережиті жахіття
7

Російські окупанти намагаються взяти Харків із перших днів широкомасштабної війни. Використовують для цього тактику терору - місто щодня обстрілюють з артилерії, здійснюють авіанальоти, скидають міни уповільненої дії.

Найбільше росіяни знищують спальний район Салтівка - найкрупніший житловий масив України. Обстріли там практично не вщухають.

Через агресію РФ у місті зруйновано 1929 житлових будинків, станом на 21 квітня. Майже третина мешканців Харкова виїхали, за даними міського голови Ігоря Терехова.

Серед вимушених переселенців опинилася родина Палагіних. 44-річний Олександр із дружиною Анною, 41 рік, дітьми та матір'ю чоловіка - спершу виїхали до рідних у село Архангелівка на межі Харківщини й Донеччини. Однак, коли жорсткі обстріли почалися і там, сім'я перебралася в Полтаву.

Олександр та Анна розповіли про пережиті жахи кореспондентам Gazeta.ua.

НОВЕ ЖИТТЯ

Олександр Палагін ще нещодавно мав бізнес у сфері асенізації в рідному Харкові та щасливе й насичене життя. А його дружина Анна реалізувала свою давню мрію та почала кар'єру рієлтора. Все вмить зруйнувала повномасштабна агресія Росії.

- Буквально нещодавно пішла "в нове життя", працювала рієлтором. Так мені подобалася робота! Почалися угоди. Відчувала - це моє, - розповідає російською Анна Палагіна. - У п'ятницю (25 лютого. - Gazeta.ua) повинна була провести чудову для мене угоду. А в четвер ранком почалася війна.

Автор: Ольга СТЕНЬКО
  Олександр та Анна Палагіни зараз мешкають у Полтаві, але мріють повернутися до рідного Харкова
Олександр та Анна Палагіни зараз мешкають у Полтаві, але мріють повернутися до рідного Харкова

Анна могла б виїхати за кордон, бо кілька років займалася працевлаштуванням людей у Польщі й мала там необхідні контакти. Але не захотіла в той момент покидати Україну.

- Лютий у нашій родині - це суцільна вервечка днів народжень. Я, Саша, мати, вітчим, наша мала, наше весілля - суцільні "червоні" дні календаря. Ніч на четвер 24 лютого була перша, коли я мріяла виспатися, - продовжує харків'янка. - О 4:20 прокинулася і згодом почула якісь звуки - бум, бум! Подумала, що то машину заводять. А потім зрозуміла, що щось не те. І тут Саша назустріч біжить: "Почалося!" Зателефонувала мамі, то вона чула все, Салтівка вся чула…Саша вскочив у машину і поїхав заправлятися бензином. Буквально за годину на заправку були черги.

Бахкало постійно. Ніхто не знав, куди прилетить

Палагіни, як і всі їхні знайомі думали, що війна ненадовго. Вважали, Росія "полякає ракетами, показуючи свою міць" і на тому все завершиться. Однак вже наступного дня мусили покинути свій приватний будинок та йти на ночівлю до сховища в одній зі шкіл поряд.

- Воно бахкало постійно. Ніхто не знав, куди прилетить. Це такий шок! Ти не віриш, що це є, а воно знову бахкає... Дуже сильно було чути, - говорить Анна.

- Живемо поряд із центром, а туди якраз прилітало, - уточнює Олександр.

Автор: ДСНС України у Харківській області
  Російські окупанти обстрілюють Харків та Харківську область із 24 лютого. Найчастіше б'ють по житлових будинках і цивільній інфраструктурі
Російські окупанти обстрілюють Харків та Харківську область із 24 лютого. Найчастіше б'ють по житлових будинках і цивільній інфраструктурі

У шкільному підвалі зібралося майже 250 людей. Подружжя Палагіних з іще кількома містянами взялися за облаштування сховища - зносили які-не-які меблі, "розселяли" родини з дітьми по приміщенню.

- Там був голий підвал, без нічого. Треба було його пристосувати. В школі були дитячі ліжечка і ми їх спустили вниз, - розповідає Палагіна. - Проблем вистачало, постійно був якийсь кіпіш. Раз прийшла жінка з трьома дітьми. Коли випиває - перетворюється на монстра. О другій ночі горлала на всю школу, що в неї украли телефон. Всіх перебудила. А виявилося, що мобільний стояв на зарядці. Вона по п'яні забула. В іншу ніч стало погано жінці після інфаркту. Викликали "швидку".

ХАРКОВУ МСТЯТЬ

Частина мешканців підвалу настільки були налякані регулярними обстрілами, що боялися виходити з укриття навіть на перший поверх. Вбиральнею для них слугувало відро.

Палагіни старалися ранками сходити додому, аби скупатися. Додатково Олександр взяв на себе місію діставати воду для мешканців сховища.

- Щодня їздив до джерела біля водоканалу за 2,5 кілометра, наповнював усі ємності питною водою. Десь за раз по 50 пляшок різних, - розповідає чоловік. - Баклажки приносили різні - які в кого були.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Окупанти заскочили в школу, був бій. Їхні трупи по вулицях валялися" - історія харків'янина, який зміг урятуватися із сином

Перші дні подружжя готувало їжу вдома та привозило для всіх у підвал. На третій-четвертий день харчі почали звозити волонтери. Анна з іще однією жінкою розподіляла їх між людьми.

Автор: Сергій ДЗЕХ
  Подружжю Палагіних досі важко згадувати жахи, які вони пережили після того, як росіяни почали обстрілювати Харків
Подружжю Палагіних досі важко згадувати жахи, які вони пережили після того, як росіяни почали обстрілювати Харків

Олександру та Анні нелегко даються спогади про обстріли та авіанальоти. Від них у жінки проступають "мурахи" на руках.

- Перші літаки - це було страшно. Дуже. Коли він включає надзвук і на цьому режимі випускає надзвукову ракету - це жах! Вони над нами літали, - пояснює Олександр.

- Коли над школою пролетів, то я мабуть одразу посивіла, - продовжує Анна. - Двері були закриті на замках, а отак ходором ходили! І світло (від літака. - Gazeta.ua) було настільки яскраве вночі, ніби сонце встало.

- Я думаю, що це літак випускав ракету. Спалах був у момент, коли вона вилітала, - додає Палагін.

- У мене молодший син практично не виходив з підвалу. Було таке враження, що могла початися епілепсія від цього постійного жаху! А у старшого були постійно широкі зіниці, як у кішки в темряві. У нас батько любитель піти визирнути й подивитися, де там та що, а син постійно казав: "Папа, зайди!" Дуже переживав за нього, - згадує Анна. - Якось пішли курити й побачили віддалік, як маякували літакам: великий яскравий промінь білого світла бив у небо - нерівно, ніби подавав переривчасті сигнали. Буквально за 3 хвилини, щойно ми докурили, воно як шарахне! І така величезна заграва на все небо.

У Харкові проводять експерименти з вибухонебезпечними предметами

- Чому російські окупанти так бомблять Харків? - питаємо.

- Місто бомблять за те, що 2014-го, як і Маріуполь, не підкорилося. Вони заходили, просили, але їх тоді посунули. А Путін злопам'ятний, - відказує Олександр. - Враження, що в Харкові проводять експерименти з вибухонебезпечними предметами. Все, що може вибухати - все прилітає. І ракети на парашутах скидають, і міни розкидають, які реагують на тепло і рух. Переживаю, що хімічну зброю застосують. Боюся, що заразять воду.

Автор: ДСНС України у Харківській області
  Харків і Харківська область обстрілюється з артилерії. Також росіяни здійснюють авіанальоти та скидають бомби. Після влучань снарядів починаються пожежі, які гасять рятувальники
Харків і Харківська область обстрілюється з артилерії. Також росіяни здійснюють авіанальоти та скидають бомби. Після влучань снарядів починаються пожежі, які гасять рятувальники

- Я в політиці не розбираюся. Спочатку думала, що житимемо, хто б там не керував. Що головне, щоб не стріляли. Зараз у мене думка змінилася. Я знаю, що Україна переможе. І в Росію я не хочу, - каже Анна. - Я така людина, яка вважає, що не можна бажати смерті Путіну. Ці негативні думки повертаються до нас. А завжди казали, що коли ти прощаєш, тоді Бог вирішить. Треба простити й відпустити ситуацію. Але пробачити - дуже важко. Бо те що вони творять... Та ж Рогань (селище біля Харкова. - Gazeta.ua) - та сама Буча! Скільки там зґвалтованих жінок та дівчаток, є з обпаленими та відрізаними пальцями. Для мене це жах! Прабабуся розповідала, що в Другу світову німці такого не робили. Де бачили жінку з дитиною - навіть будинок той не чіпали. Так, коли чоловік чотири роки на війні, а тут приходить і бачить жінку красиву руську, то це ще можна зрозуміти. Але ці! Звідки вони зараз вилізли, що на дітей кидаються? В них установка: "Щоб стільки солдатів через неї пройшло, щоб вона не змогла народити українця". Що це взагалі таке?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жінку розірвало снарядом на шматки. Сусід зібрав і відніс у гараж" - історія жительки Маріуполя, якій вдалося врятуватися

СПАРТАНСЬКІ УМОВИ

Родина пробула в підвалі вісім днів. Тікати з міста вирішили після посилення бомбардувань і використання росіянами вакуумних бомб.

Палагіних запросила до себе сестра Олександра. Розповіла, що вона з родиною виїхала в село Архангелівка за 200 км від Харкова і за 30 - від Ізюма. На той момент там було тихо.

Виїхати з Харкова було проблематично через великі затори з охочих покинути місто.

- Люди із Салтівки по Харкову виїжджали 7 годин. Така була тянучка. Бахало постійно. Я тому й боявся перші дні їхати. Думаю, зараз рушимо, а почнуть стріляти по колоні. А ти з неї не вивернеш нікуди, - говорить Олександр. - Дорогою їхали й бачили розбиті військові автомобілі. Планували день-два відпочити й подумати, що далі робити. Ми не задумувалися, що їдемо дорогою в бік Донецької області. Сестра та її батьки переконали нас - там такий трикутник, що російські війська туди не підуть. Бо село обходять дві дороги в різних напрямах: на Волноваху й на Ізюм. І от ми туди приїжджаємо, а там того ж дня літаки полетіли над нами!

Автор: ДСНС України у Харківській області
  Харківські рятувальники щодня виїжджають гасити пожежі, які виникають після російських обстрілів
Харківські рятувальники щодня виїжджають гасити пожежі, які виникають після російських обстрілів

Зрозуміла, що дійшла до крайнього стану

Умови проживання в Архангелівці були не найкращі: родина мешкала в старому сільському будинку, який обігрівався невеликою пічкою в маленькій кухні. Супи готували в невеликому казанку, який узяли з собою.

- Насправді я вдячна тому дому, що він нас зберіг. Там був погріб, ми туди теж часто спускалися. Але потім я зрозуміла, що дійшла до крайнього стану. Гірше всього було з молодшим: такі істерики, що аж задихався! Вирішили виїхати. Зателефонувала кумі, вона сказала: приїжджай у Полтаву, підберем якесь житло. Страшно було без грошей їхать. Бо ціни вже були на оренду від 10 тисяч за місяць.

Автор: ДСНС України у Харківській області
  Російські загарбники щодня б'ють по Харкову і області. Руйнують торговельні центри, житлові будинки, цивільну інфраструктуру
Російські загарбники щодня б'ють по Харкову і області. Руйнують торговельні центри, житлові будинки, цивільну інфраструктуру

Анні вдалося відправити до Польщі матір із тіткою та племінницею. Виїхали з Есхара, селища неподалік Чугуєва.

- Днями телефонували, сказали, що умови дуже добрі. За житло не платять.

РАЙСЬКИЙ ДУШ

Дорогу до Полтави Палагіни розпитували в тероборони, яка тоді активно розставляла блокпости. Їхати було страшно, зізнаються.

- Ми вже тоді бачили в інтернеті відео, як танки розстрілюють машини мирних мешканців. То їхали і з острахом вдивлялися в кущі обабіч дороги. Потім стали попадатися багато наших військових.

Їхали вшістьох у легковику. Речі постелили на сидіннях, бензин взяли в невеликих каністрах.

- У нас на машині були наліпки "Діти". Зупинилися в якомусь містечку чи селі, щоб трохи відпочити і зайти в аптеку. Коли під'їжджає військова машина. Вийшов чоловік у формі і стукає у віконце. Це був шалений стрес для мене. Я відчиняю вікно, чоловік нахиляється й питає: "Ви з дітьми?" Відійшов. А потім приносить нам пакет із печивом, цукерками.

Вийшов чоловік у формі й стукає у віконце. Це був шалений стрес для мене

Дала притулок харків'янами рідна тітка куми. Надала свою двокімнатну квартиру, де в одній вже жив чоловік з Охтирки.

Перше, що зробили Палагіни, коли приїхали - скупалися у душі. Бо після села були "як угольки" - відсутність нормальних побутових умов та дрібний вугільний пил давалися взнаки.

- Я стояла під водою й почувалася неначе в раю. Ніколи в житті не отримувала таке задоволення від душу, - посміхається Анна.

У Полтаві Палагіни знайшли собі заняття. Перші тижні Анна на телефон збирала списки ліків, яких потребують мешканці розбомблених міст. Їздила по аптеках і вистоювала черги, щоб зібрати необхідне. Купляли частково своїм коштом, якщо люди не могли собі дозволити скинути на картку всю суму.

Автор: ДСНС України у Харківській області
  Після влучань ворожих ракет у дахи будівель, там виникають ось такі пошкодження
Після влучань ворожих ракет у дахи будівель, там виникають ось такі пошкодження

Олександр включився у волонтерство як водій. Власною Skoda возить гуманітарні вантажі на Сумщину, допомагає людям дістатися з Полтави до рідних міст.

Сняться кошмари досі щоночі. Про обстріли, про ядерну війну

Навіть за місяць у доволі тихій і спокійній Полтаві харків'яни не змогли повністю оговтатися після пережитого.

- Сняться кошмари досі щоночі. Про обстріли, про ядерну війну. Не лише мені - дітям, бабусі, - говорить Анна. - Під вечір загострюються якісь такі думки. Страшно. Нещодавно в місті був вибух. Ми сидимо, розуміємо, що це не двері. Під ранок тільки засинаєш - знову сирена. А в Полтаві вони дуже гучні. Діти бояться. В перший тиждень у Полтаві над містом пролетіли два наші літаки. То тільки почувши звук, діти пронеслися з кімнати й упали в коридорі на підлогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тіла 10 днів лежали на вулиці. Неможливо було похоронити" - мешканці Горенки розповіли про пережиті жахіття

Подружжя дуже хоче повернутися додому. Та чекають, доки завершаться обстріли Харкова й обстановка стане безпечною.

- Я сьогодні був у Харкові. Проїхав Салтівку. Дзвоню Ані: "Тут так красиво!" Так, дома розбиті, рами вибиті. Але все прибрано. Комунальники дуже оперативно працюють, - додає Олександр.

Питаємо, які мають бути умови, щоб родина повернулася до Харкова.

- "...Закінчиться війна..." - замість відповіді проспівує Аня рядок пісні "Обійми" Святослава Вакарчука. - Моє бажання таке: війна завершиться тоді, коли ми їх поженемо до самого Уралу. Тому що розуміння в них ніякого немає. В їхніх же інтересах, щоб ми поставили український прапор у Москві. Тоді вони порозумнішають. Це моя мрія, хоч розумію, що такого не буде. Дай Боже, ми відіб'ємо свої кордони, піднімемо наш прапор у Севастополі.

Зараз ви читаєте новину «"Рогань - та сама Буча. Там стільки зґвалтованих жінок та дівчаток!" - родина з Харкова розповіла про пережиті жахіття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути