середа, 15 червня 2022 12:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Прокурор Гаазького суду відвідав зруйновану Салтівку у Харкові
6

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вже втретє відвідав Україну.

Разом із генпрокуроркою України Іриною Венедіктовою цього разу вони оглянули місця воєнних злочинів росіян у Харкові. Про це повідомляє Офіс генпрокурора у Telegram.

Відомо, що вони обговорили спільні кроки стратегії притягнення до відповідальності та правосуддя.

Венедіктова та Хан побували у найбільш постраждалому районі Харкова - Північній Салтівці. Також відвідали Шевченківський район, де 26 травня загинули дев'ять осіб та 17 були поранені.

Цю територію майже дві години безперервно обстрілювали із, ймовірно, самохідних гармат "Піон". Серед вбитих - 5-місячний хлопчик, якого відкинуло на дах під'їзду з батькових рук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цифри зашкалюють - Венедіктова про кількість справ, які відкрили проти окупантів

"Місця, де лежали потерпілі, й досі марковані жовтими прапорцями, а тротуарна плитка збита осколками. На "спальній" Північній Салтівці немає жодних військових об'єктів і при цьому майже кожен другий будинок - свідчення воєнного злочину. Історичні будівлі в центрі тепер – пам'ятки доби російського варварства в 21 столітті", - підкреслила Венедіктова.

Внаслідок ворожих атак у Харкові та області загинули 760 мирних мешканців, ще понад тисячу - поранені. Зруйновано більше 4000 об'єктів, з яких майже 2500 - багатоповерхівки.

"Завдяки змінам до законодавства у МКС є необхідні процесуальні інструменти для роботи "на землі". На черзі – відкриття їх представництва в Україні. Завдання нашої правоохоронної системи нині надати всі можливості нашим колегам працювати об'єктивно, незалежно і швидко. Синергія національного і міжнародного правосуддя – наш ключ до справедливості", - додала генпрокурорка.

На території України зібрали вже тисячі доказів воєнних злочинів росіян. Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду у Гаазі збирає їх через спеціальну платформу, розповів Хан.

Ця платформа також призначена для того, щоб допомогти Офісу прокурора зібрати всю можливу інформацію та докази, що стосуються розслідувань.

Зараз ви читаєте новину «Прокурор Гаазького суду відвідав зруйновану Салтівку у Харкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути