четвер, 08 вересня 2022 17:19

Прикордонники пояснили, як зменшать черги на кордоні

Прикордонники пояснили, як зменшать черги на кордоні
На кордоні запрацюють додаткові пункти пропуску з Польщею та Румунією. Фото: dpsu.gov.ua

На кордоні запрацюють додаткові пункти пропуску з Польщею та Румунією.

Це потрібно для збільшення операцій з експорту, розповів під час брифінгу 8 вересня міністр інфраструктури Олександр Кубраков, передає Gazeta.ua.

Прикордонна інфраструктура західного кордону не була готова до закриття морських портів. Більшість операцій з експорту та імпорту проходили через морські порти. За 2021 рік було експортовано 150 млн т вантажів, 80% з них – саме через морські порти.

Тому з початком повномасштабного вторгнення інфраструктура України та її торговельних партнерів мали кардинально збільшувати пропускну спроможність.

"В цілому, ми спрацювали досить оперативно, так само як і наші закордонні партнери. Звісно, виникли і проблеми, зокрема, з можливостями фіто санітарної служби Польщі. Але вони працюють над тим, щоб налагодити ситуацію. Обіцяють додати людей саме в цю службу, щоб пропуск відбувався швидше", – сказав Кубраков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чий Крим?" - Литва пропонує анкетувати росіян

У пункті пропуску "Дорохуйськ" – це партнер пропуску "Ягодин" – працює лише три працівники польської фіто санітарної служби. Вони залучені як до пропуску вантажних автомобілів, так і до оформлення вантажів у залізничному пункті пропуску, додав голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко.

"Ще у липні ми виходили з ініціативою до наших польських партнерів – відкрити додаткові пункти пропуску або місця перетину кордону. На жаль, своєчасно наші пропозиції підтримані не були. Лише вчора я отримав позитивну відповідь, що польська сторона готова пропускати порожні вантажівки, що дещо розвантажить "Ягодин", – сказав він.

Комунікація з польськими колегами з проблемних питань відбувається постійно, наголосив в. о. голови Державної митної служби України В'ячеслав Демченко.

"Ми працюємо над відкриттям пунктів пропуску, куди виходитимуть пусті вантажні автомобілі. Таким чином плануємо зменшити черги на кордоні. Крім того, ми запропонували свою допомогу фітосанітарній службі Польщі", – сказав він.

У Польщі до повномасштабного вторгнення Росії в Україну проживало 2 млн українців. Цьогоріч українсько-польський кордон перетнули 5 млн громадян нашої країни. Тепер українці становлять близько 8% від населення Польщі. Соціологи запевнили, що українці розселяються Польщею нерівномірно.

Зараз ви читаєте новину «Прикордонники пояснили, як зменшать черги на кордоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути